Ga naar de inhoud

De Grote WOZ-diefstal

Vorige week vrijdag zat ik, na een lange tijd, weer eens in de rechtbank. Het was alweer een tijdje geleden.

Het ging over de WOZ-waarde van mijn woning. En ik moet zeggen, ik heb mezelf teleurgesteld.

Voor de Engelstalige lezers: Wat is de WOZ-waarde? De WOZ-waarde is de waarde van jouw woning. Deze waarde wordt gebruikt om allerlei belastingen te berekenen. Deze waarde wordt bepaald door, hou je vast, de gemeente waar je woont. Zoals je begrijpt wordt die WOZ-waarde jaarlijks aangepast en die gaat dus altijd… jawel… omhoog. Nu vraag je je misschien af ​​hoe die waarde dan wordt bepaald. Nou, dat zit zo. De Gemeente kijkt naar een aantal (vergelijkbare) woningen die rondom de peildatum zijn verkocht. Het gemiddelde van die waarde vormt dan de basis voor de bepaling van de verkoopprijs van jouw woning. Nu verschillen woningen in Nederland erg in waarde omdat iedere woning anders is. Zo kan een woning in dezelfde straat enorme waardeverschillen hebben door de staat van de woning. Deze staat wordt vaak vastgesteld door aangebrachte verbeteringen.

Ik had bezwaar aangetekend tegen de, in mijn ogen, veel te hoge WOZ waarde die op mijn woning werd losgelaten met als peildatum 1 januari 2022. Daarover straks meer.

Eerst even terug naar mijn teleurstelling.

Na verschillende keren oog in oog te hebben gestaan met onrecht dacht ik dat ik er nu mentaal helemaal klaar voor was. Voorheen kon ik mij namelijk nogal opwinden in de rechtszaal. Dit keer nam ik mij voor dat dit niet zou gebeuren. Ik zou rustig blijven en het vooral observeren. Als waarnemer.

Helaas… het liep anders.

Wat gebeurde er?

Mijn afspraak bij de rechtbank stond om 13.30 uur. Wachtend in de hal van de rechtbank Den Haag zag ik twee mannen rond 13.40 uur het zaaltje uit komen. Dit was tien minuten later dan mijn zaak zou beginnen.

Even later werden we naar binnen geroepen. De twee mannen liepen samen met mij mee naar binnen. Dit bleken de twee ambtenaren van de Gemeente Den Haag te zijn. Die zaten er dus al voordat ik er was, wat er voor mij op duidde dat ze meerdere zaken behandelde die dag.

De rechter, die op een verhoging in de zaal zat, uitkijkend over de partijen, was een wat oudere dame die de partijen duidelijk liet weten hoe het zou gaan lopen. Met ferme toon en directief taalgebruik legde ze ons de spelregels uit. De twee mannen leken er niet echt meer naar te luisteren. Die leken er inmiddels mee bekend.

Ik merkte eigenlijk meteen al een gevoel van irritatie bij mezelf. De dominante toon van de rechter, het niet echt aandachtig luisteren van de twee ambtenaren, het feit dat de rechter op een verhoging zat… , het irriteerde me.

Toen de inhoud werd behandeld werd het alleen maar erger. Ik moest aan de woorden van Jeroen Pols denken “de overheid, die is voor zichzelf begonnen”. En ik ben het met hem eens.

Want wat is er aan de hand?

Ik heb mijn woning eind 2018 (voor een veel te hoog bedrag) gekocht. Ik wist toen al dat het, in verband met mijn leeftijd, waarschijnlijk de laatste hypotheek zou zijn die ik nog zou kunnen afsluiten.

In 2023 wordt de WOZ waarde bepaald met als peildatum 1 januari van het jaar ervoor (2022 dus).

Deze WOZ-waarde werd, hou je vast, met maar liefst 33% verhoogd ten opzichte van de aanschafwaarde. En dat terwijl de aanschafprijs al veel te hoog was in 2018.

Het probleem is alleen dat ik, in alle redelijkheid, vandaag nooit een koper zou kunnen vinden die deze, door de Gemeente vastgestelde prijs, zou willen betalen. Sterker nog, als ik vandaag iemand zou kunnen die vandaag dit bedrag voor mijn woning zou willen geven, zou ik meteen verkopen.

Dit moest dus wel een fout zijn en dus besloot ik in bezwaar te gaan.

De Gemeente kwam als reactie met een verklaring hoe ze aan deze waarde waren gekomen en de kwam de aap uit de mouw. Ze hadden vier andere woningen gevonden die ze opvoerde als vergelijkbaar. Maar nu komt het: deze woningen leken op geen enkele manier op mijn woning.

In veel wijken in Nederland vallen woningen niet met elkaar te vergelijken. Dat komt omdat

 • De ene eigenaar zijn woning goed onderhoud en de ander minder
 • De ene er bijvoorbeeld een dakkapel opzet en de ander niet
 • De ene eigenaar de buitenmuren paars verft en de ander niet

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De Gemeente probeert woningen te vinden die rond de peildatum (in dit geval 1-1-2022) zijn verkocht. Aan de hand van die waarde komen ze dan tot een waardebepaling van jouw woning.

Nu kan ik mij tijden herinneren dat de WOZ-waarde van mijn woning lager was dan de verkoopwaarde van de woning. Dat kwam, althans zo verklaarde ik het altijd, omdat de peildatum in het verleden lag en woningen in Nederland (en zeker in de grote steden) over het algemeen in waarde blijven stijgen. Ook leek het er in het verleden op dat de Gemeente geen misbruik wilde maken van de, vaak onredelijk snelle, stijgende woningprijzen.

Dat is nu duidelijk veranderd.

Naar aanleiding van mijn bezwaar had de Gemeente gereageerd en had de WOZ-waarde met 4% omlaag gebracht. Naar mijn mening lag de WOZ-waarde ruim 20% hoger dan hetgeen ik redelijk vond. Waarom? Omdat ik met een verlaging van 20% ongeveer uit zou komen op de verkoopprijs van mijn woning.

Toen ik niet akkoord ging met deze 4% verklaring, werd het aan de rechter voorgelegd. En daar zaten we dan.

De rechter vroeg mij wat mijn belang was in deze zaak.

Ik vertelde haar dat ik het onrechtvaardig vind dat mijn woning ruim 20% boven de werkelijke waarde is getaxeerd. Dat kost namelijk veel geld. Mede omdat de waarde het jaar erop wordt bepaald naar aanleiding van het jaar ervoor. Je betaalt dus niet één keer teveel, nee, als je dit eenmaal accepteert, betaal je jaarlijks teveel.

En begrijp me goed, ik vind elke Euro die wij over de WOZ-waarde betalen aan belastingen er één teveel.

Maar uitgaande van de spelregels binnen de WOZ-bepaling, was de vastgestelde waarde voor mij alsnog onacceptabel.

Je raadt nooit wat de rechter vervolgens tegen mij zei!

“Veel geld? Dat valt toch wel mee?”

“Pardon” reageerde ik.

“Ja, dat gaat alleen over de waterschapsbelasting” vervolgde ze.

Ik kon mijn oren niet geloven. Deze dame had waarschijnlijk de hele ochtend WOZ zaken behandeld en had dus totaal geen idee hoe de WOZ-waarde ook doorwerkt voor de Inkomstenbelasting (met het eigenwoningforfait), de VPB, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurdersheffing. Waterschappen gebruiken de WOZ voor de watersysteemheffing.

Maar even los daarvan, al zou het alleen voor de waterschapsbelasting zijn, dan nog moet je toch alsnog niet willen dat mensen teveel betalen?

De volgende vraag was aan de Gemeente. Die stelde ze terecht de vraag waarom zij niet langs zijn geweest om te taxeren. Dat was in de vorige zaken deze ochtend wel het geval geweest!

“uuuh, daar hebben we geen tijd voor gehad”. Boom 1-0 dacht ik.

Vervolgens bekeek de rechter de vier panden die als vergelijkingsmateriaal door de Gemeente waren ingebracht.

Daarop droeg ik twee andere woningen aan die vrijwel identiek zijn aan mijn woning, die voor een veel lagere prijs zijn verkocht. Boom 2-0.

En toen gebeurde er iets vreemds.

Alsof de rechter begon te beseffen dat de Gemeente met 2-0 achterstond, begon de rechter nu zelf te verklaren waarom de vier woningen volgens haar wel degelijk vergelijkbaar waren.

Ik sputterde nog wat tegen en voerde wederom die twee andere panden aan.

“Daar gaan we geen rekening mee houden” zei ze. “Dan had je die uiterlijk vorige week in moeten dienen”.

Nu weet ik ook wel dat dit de spelregels zijn maar als je als Gemeente of als rechter kan kiezen om afwijkende over overeenkomstige panden te vergelijken, dan lijkt de keuze toch snel gemaakt?

Nee dus!

Inmiddels zwaar geïrriteerd stelde ik de vraag: “Mocht de Gemeente in het gelijk worden gesteld, mag ik dan, als ik in beroep ga, wèl nieuwe stukken aan het dossier toevoegen”?

Het antwoord van de griffier was “Ja, dat kan”.

Ok, duidelijk dus. Mocht de waarde niet naar wensen worden bijgesteld, dan ga in beroep.

“Ik doe binnen twee weken een uitspraak” zei de rechter.

We mochten vertrekken.

Eenmaal buiten besefte ik mijn frustratie.

Dit systeem blijft doen wat ze doet totdat wij ‘NEE’ zeggen. En dat betekent niet dat je moet weigeren te betalen. Daarmee speel je het systeem volgens mij alleen maar in de kaart. Als jij namelijk stopt met betalen komt er een legertje aan deurwaarders op je af en kunnen ze uiteindelijk zelfs over gaan tot onteigening.

Wat kunnen we volgens mij wel doen?

Bezwaar maken! Maar dan massaal!

Op dit moment worden al die bezwaren nog altijd handmatig behandeld. Dat kost enorm veel tijd. Het zal mogelijk niet heel lang meer duren voordat AI dit zal overnemen.

En dus wordt eenieder van ons uitgenodigd om juist NU gebruik te maken van de regels binnen het systeem om datzelfde systeem te begrenzen.

Als iedereen, die het niet eens is met de vastgestelde WOZ-waarde, in bezwaar gaat, dan hebben ze een probleem. Een heel groot probleem. Als iedereen die het vervolgens niet eens is met de uitspraak van de rechter beroep aantekent, dan hebben ze een nog groter probleem. Niet alleen bij de Gemeente maar ook bij de rechtbank.

En dus heb ik maar even een domein geregistreerd: wozdiefstal.nl. Misschien is het een idee daar een website voor te laten bouwen om op die manier kennis met elkaar te kunnen delen. Ik wacht daar nog even mee omdat ik eerst wil weten of daar voldoende animo voor is. Voor nu kunnen we deze blog gebruiken door hieronder te reageren en kennis met elkaar te delen.

Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten wanneer een zaak wordt gewonnen en wanneer niet. Welke argumenten er wel werken en welke niet. Welke Gemeentes zich als criminelen opstellen en welke niet.

En zo kunnen we nog meer bedenken.

Op dit moment hoor ik heel graag jouw ervaringen over de WOZ via een reactie onderaan in deze blog.

En terwijl wij ons proberen te verdedigen tegen de vergaande verarming van Nederland, is het ook belangrijk om zelf initiatieven te bedenken om ons geld te beschermen tegen deze diefstal.

Samen met een jeugdvriend heb ik daarvoor iets bedacht dat mogelijk interessant voor je kan zijn. Dat gaat over het investeren in onroerend in Spanje. Wij geven donderdag 15 februari om 19 uur een gratis webinar.  Daarvoor kan je HIER aanmelden.

Ik hou je op de hoogte via mijn nieuwsbrief: https://www.mordechaikrispijn.nl/aanmelden-nieuwsbrief/
en via mijn Telegram kanaal: https://t.me/mordechaik

Wil je mijn werk steunen zodat ik kan blijven doen wat ik doe dan kan je HIER doneren.

Wil je dit artikel delen met gelijkgestemden, dan stel ik dat op prijs.

100 reacties op “De Grote WOZ-diefstal”

  1. Hier in Au is deze waarde van je eigendom veel lager dan de verkoop prijs..
   nog steeds diefstal natuurlijk.
   het is misschien interressant om de video interviews te volgen van de
   engelsman RICHARD VOBES op youtube.
   ik luister al een paar jaren naar zijn strijd tegen de local governments en je weet niet
   wat je hoort.
   an interesting deep dive.
   incompetent, self serving and lying. pathetic!!!!

  2. Ieder jaar teken ik bezwaar aan, ieder jaar wordt de WOZ waarde verlaagd, met afgelopen jaar maar liefs, jawel 45 euro. Nog steeds erg veel en ver boven de waarde.

   Hoezo.moeten qe ieder jaar bezwaar aantekenen, en als we over 5 jr terug kijken, zal meer blijken dan de 2, 3 of 4 % die wordt toegekend.

   1. Toch belachelijk dat je ieder jaar weer opnieuw bezwaar moet aantekenen en door hoepeltjes moet springen.

    Ik vraag me af of dit ook op de een of andere manier kan worden toegepast op het WOZ gebeuren.

    Transcript van een filmpje van die butterfynation gast:
    (op bitchute onder de naam “Hoe u giften aan Staat der Nederlanden terug kunt claimen”)

    Ik moet belastingaangifte doen,
    maar ik snap er echt helemaal niks van.

    Wil jij het voor mij doen, alsjeblieft?

    Maar natuurlijk lieverd, en dan geef
    ik je ook gelijk even deze kleine tip.

    Wanneer jij je belastingaangifte doet, ga je naar uitgaven giften,
    dan klik je op gift aan, staat der Nederlander,
    onder nummer 001425997, periodieke gifte ja, gift aan AMBI
    ja, transactienummer 0.

    Op deze manier kan jij je rijtuigbelasting
    terug claimen, je verplichte zorgverzekering,
    alle met dwang opgelegd boetes, want dit zijn
    allemaal donaties aan de non-profit organisatie Staat der Nederlander.

  3. LET OP: Al het onderstaande is door mijn bril bekeken en hoeft niet op iemand anders waarheid te berusten.
   1. Heel veel rechters zijn LINKS en zitten aan de kant van het WEF.
   2. Rechtvaardigheid en rechtspraak liggen ver uit elkaar. De aanvaller wordt vaak gepamperd en het slachtoffer kan vaak barsten.
   3. Het inlevingsvermogen van een aantal (zeker niet allen) rechters is beneden peil omdat:
   a. Ze zelf in grote weelde leven en daardoor niet weten wat armoede is.
   b. Het slechts volgers van de orde van rechters zijn die bepaald hoe ze moeten optreden.
   c. Hun inlevingsvermogen gekoppeld is aan hun geestelijke toestand.
   d. Ze allen eens een cursus van rechtspraak moeten volgen bij de amerikaanse rechter Frank Caprio.
   4. Het gebeuren in de rechtzaal lijks op een markt: de bieder is het OM, het product is de belanghebbende en de prijs wordt bepaald door de rechter.
   Ben ik kort door de bocht ? Dat mag een ieder bepalen.

  4. Nou heb precies dezelfde ervaring helaas. Maar mij lukt het niet eens om bij de rechter te komen. Ik teken nu al voor de derde keer bezwaar aan. De eerste keer werd er nog wel gereageerd (overigens niet inhoudelijk) maar daarna hoor ik gewoon nagenoeg niets meer. Onlangs (ronde 3)kwam er een melding dat de beslissing 6 weken langer zou duren. Tsja, moeiteloos komt er zo tientallen procenten per jaar bij???
   Volgens mij is dit weer een overheidsconstructie t.g.v. massasurveillance in de vorm van belastingheffing en -dictatuur. Het hele woz-verhaal is weggehaald bij de gemeentes en wordt uitgevoerd door een andere (overheids)instantie en is louter een papieren bezigheid, waar geen enkele taxatie aan te pas komt. Volgens mij hebben ze die expertise niet eens……

  5. De WOZ waarde van mijn woning was in 2022 € 314.000,00 in 2023 aangeslagen voor € 374.000,00. Ook voor mij een forse stijging. Ik heb toen bezwaar gemaakt met een bureau dat zich hiervoor aanbood. Geen resutaat !

 1. Hallo Mordechai,

  Ik heb de Woz waarde ieder jaar aangevochten via een collectief initiatief. Er zijn bureaus die dit aanvechten. Ik heb over de 2023 geld terug gekregen van de gemeente.

 2. Ik vind het een prima idee om hier een website voor te bouwen,voor mij is elke vorm van belasting (inclusief inflatie) een vorm van industriële diefstal..

  1. Klopt, ELKE belasting wordt afgenomen onder dreiging van geweld en de bedreiger is dan ook een criminele organisatie. Daar eerlijkheid en rechtvaardigheid van verwachten is naïef en bij voorbaat nutteloos.

 3. Er zijn toch veel buro-tjes die dit voor jou op no cure no Pay basis willen doen. Want als ze winnen betaald de gemeente hen. En zij hebben, zo heb ik ondervonden, veel kans om te winnen.

  1. Klopt, in 2022, no cure no pay buro ingeschakeld: geen resultaat. In 2023 wel resultaat: aanhouder wint, alhoewel je, volgens mij de berekening beter eerst zelf kunt doen…

 4. Dank voor dit relaas Mordechai. En ja, ik ga dit jaar zeker bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op peildatum 1-1-2023. Dat wist ik in aanloop naar 2024 al, waarom ik dan ook ‘vergelijkbare’ woningen in de verkoop anno 2023 heb vastgelegd in een document. Ik vertel je, die woningen zijn behoorlijk goedkoper dan de nu gemelde WOZ-waarde. Dat terwijl de WOZ-waarde per peildatum 1-1-2023 is, en de te koop/verkochte woningen pas later in 2023 betreffen. We houden kontakt. Groet, Bas…

  1. Teken ieder jaar bezwaar aan meestal via een bureau en een aantal keren is het ook iets naar beneden gegaan. Verleden jaar zelf gedaan en 0 op rekest gekregen. Blijft altijd een moeilijk iets want heb het idee dat ze je altijd wel weten te pakken.

 5. Terzijde, wat wordt er allemaal gedaan met het geïncasseerde geld… Waar ik me vorig jaar in verslikte in mijn gemeente was het volgende: https://www.alkmaar.nl/actueel/de-gemeente-alkmaar-getroffen-door-internetfraude/?fbclid=IwAR2seWnKrf3o33-elpiWA0cPvlGfjkbFWHACnqdQPOOf1oVeOVzLDkc9kTw
  De reactie van financieel wethouder vind ik schaamteloos, “het kan toch iedereen overkomen”.
  Mensen worden financieel uitgewrongen en het gaat hier wel om gemeenschapsgeld. Verder niets meer van vernomen, erg toch.

 6. Bij ons op het bungalowpark zijn de recreatie woningen 280% in de afgelopen 3 jaar gestegen. Veel bewoners zijn in bezwaar gegaan. Alles is afgewezen. Hogerberoep kost ons 50 euro. Niemand heeft dat dus gedaan.
  Ik woon op Kanaal o.z 9-85 Drijber
  Groetjes Bartelina

 7. ik heb een jaar of 7 geleden via een bureau bezwaar gemaakt, het bedrag is toen ook aangepast.
  Enige jaren later nog telefonisch rechtstreeks bij de gemeente (Echt-Susteren) bezwaar gemaakt, 1x is het bedrag nog iets verlaagd, de keer erna vonden ze dat het wel klopte.
  Maar ik heb idd ook de indruk dat het allemaal redelijke willekeur is.
  Ook bij mij waren de “vergelijkbare” huizen verre van vergelijkbaar dit gaf de man die ik aan de telefoon kreeg gelukkig wel toe.
  Een rechtzaak heb ik er nooit van gemaakt, dat was me toch net wat te omslachtig.

 8. Zelfde meegemaakt alleen door een tussen persoon, deze vergeleek mijn waarde van het huis met 2 vakantiehuisjes, helft van de waarde dus. Gemeente Weststellingwerf streepte direkt door het bezwaarschrift, heeft nog een vervolg. We leven in een kloten wereld waar alleen asielzoekers en elite het goed hebben hard werkenden m.n. alleen staanden hebben het slecht.

 9. Ik ga elk jaar in bezwaar, verleden jaar was het eerste jaar dat ik geen gelijk heb gekregen. Ook mijn huis werd vergeleken met huizen in mijn buurt wat niet eerlijk is omdat dit villa’s zijn van gemiddeld 6 ton. Die vergelijkingen zijn belachelijk. Ik heb altijd veel foto’s gemaakt van de woningen zodat ze ook kunnen zien dat er verschillen zijn. Daarnaast heb ik de bsgw uitgenodigd om langs te komen. Maar tot nu toe wordt hier geen gebruik van gemaakt. Ook dit jaar ga ik weer in bezwaar en we gaan het weer zien.

 10. Hi Mordechai,
  We leven in een tijd waar de vervreemding van de staat tot in het absurde is doorgedrongen, en nog onderkent een ruime meerderheid van de bevolking deze ellende niet. Ontkenning, onkunde om kwaadaardigheid onder ogen te zien en zelf teveel misdaden/overtredingen/onetische handeling omtrent geld en politiek zorgen ervoor dat men het eenvoudigweg niet kan zien. Niet wil, maar kan, mensen kunnen het niet zien, een blinde vlek.
  Ik zou graag meedoen met een WOZ test, ware het niet dat wij twee jaar geleden hebben verbouwd en waarschijnlijk nu meer waarde aan de woning hebben toegevoegd dan in de WOZ zal worden teruggezien. Volgende maand valt ie weer op de deurmat, mocht het anders zijn dan doe ik mee, maar ik verwacht dat wij nu toevallig aan de goede kant van de berekening zitten.

  1. Ik heb bezwaar gemaakt tegen de woz waarde peiling van 1-1-2024: in 2 gesprekken met de ambtenaar, heb ik een waardevermindering van 50.000€ gedaan gekregen. Op argumenten: – we hebbeb 15.000 betaald om de rotte frontgevels te vervangen, en scheuren niet-aardbevinggerelateerd, elke scheur leverde -1000€ op.
   Het klinkt heel wat maar de te betalen woz belasting ging met 6 tientjes omlaag 🤷🏽‍♀️

 11. Goedenavond. Heel herkenbaar dat de gemeente steevast bezwaren van tafel veegt. Daarom heb ik afgelopen jaar besloten om het via juistwoz te doen. Het hele jaar geen enkele uitspraak en in januari afgewezen. En dan alsnog de woz overgemaakt. Heel frustrerend. Alleen bij mij ligt de woz bijna gelijk aan de verkoop waarde.

 12. Beste Mordechai, het is zelfs erger. Waadhoeke heeft mijn nieuwbouwwoning +97% !!! gegeven per 1-1-2022, terwijl het op die datum alleen nog maar een lege kavel was. Onze woning is turn key opgeleverd met ca 40.000 extra inrichtingskosten in de VON prijs en dus niet vergelijkbaar.
  Ik heb een bezwaar ingediend met 12 argumenten. Gemeente stuurt een standaardbrief “vergeleken met soortgelijke woningen”. Net als bij jou zijn de woningen NIET te vergelijken. In feite is er in ons dorp geen enkele koopwoning gelijk aan de onze.
  Geen enkele motivering over de 12 argumenten. Schoolvoorbeeld van Onbehoorlijk Bestuur!
  Ik ben niet in beroep gegaan. Ik ben moe vd dieven en moordenaars in dit land!
  Ze sturen erop aan dat inwoners kosten maken om naar de rechters te stappen die met hen onder 1 hoedje spelen. 60-75% vd ozb die de boevengemeenten innen, wordt verrekend met het Gemeentefonds, dus de rijksoverheid en daarmee de boevenbende Belastingdienst zitten ook in het complot om te stelen vd hardwerkende burger. Gemeente moet stelen, om de 25% dat ze mogen houden te vermeerderen.
  Ik ben ruim 40 jaar ambtenaar, maar een die respect heeft voor de burger, en altijd gaat voor recht en rechtvaardigheid.
  Het spijt me te moeten erkennen dat veel van mijn collega-ambtenaren erg laaghartige, ontaarde mensen! Hoe slapen ze s nachts? God ziet alles!

  1. En dit alles ondanks dar er volgens Leo Verhoef, een ex register accountant, bijna alle gemeentes de boekhouding niet voor elkaar hebben en in veel gemeentes deze verhogingen helemaal niet nodig hebben. Kijk op http://www.leoverhoef.nl en zoek je gemeente op en huiver.

  2. Hallo Mordechai,

   Persoonlijk maak ik al een paar jaar bezwaar op mijn WOZ- waarde en is alles afgewezen. Ik ga dit jaar weer bezwaar indienen en blijf dit doen. Mijn WOZ-waarde is in een aantal jaren ook enorm gestegen en ik heb geen huis gezien in mijn omgeving die voor deze waarde verkocht is…
   Ik hoop dat iedereen voor zijn eigen geld opkomt en bezwaar tekent voor gerechtigheid! Strijd tegen deze monopolie.

 13. I am not a homeowner, but to me, this sounds like a trick to cost houseowners more in future tax payments due to be paid to the government or it could potentially lead to expropriation andI think it is yet another scam to impoverish the population who have no control over it. I think the website is an excellent idea to fight back and I wish you lots of interest and success with it. You have uncovered more government tyranny which has remained hidden so far.

 14. Dag Mordechai,
  Laat ik vooropstellen het nogal eens vaker met je eens te zijn en tevens te ervaren dat onze Overheid is uitgegroeid tot een Commercieel Bedrijf waarbij “De Burger” als verdienmodel wordt beschouwd.
  Het grote voorbeeld voor Gemeenten is daarbij uiteraard terug te vinden in Den Haag (én niet te vergeten in Brussel, alwaar men überhaupt geen bintenis lijkt te hebben met “De Burger” behalve dan als zijnde Verdienmodel.
  Niet zo vreemd ook met een WEF-Delegatie aan het roer van een corrumperende Europese Unie welke zich schijnbaar tot doel heeft gesteld om zich de macht toe te eigenen over álle Overheden (en daarmee dus over álle burgers) van de respectievelijke lidstaten.
  Nu terugkomend op het specifieke WOZ-onderwerp..
  Ook ik heb namelijk bezwaar aangetekend tegen de door Gemeente Tilburg vastgestelde WOZ-Waarde van mijn woning welke is bepaald geworden per 1 Jan. 2022. En ook mijn bezwaar is (zei het aan de late kant per Febr. 2024) is afgewezen geworden, waarmee door Gemeente vastgestelde WOZ-waarde vooralsnog niet zal worden gaan aangepast c.q. verlaagd. Hiermee zal “het in de hand genomen “Nieuwe WOZ-Bureau” (volgens schrijven per 9 Febr. 2024) De Gemeentelijke Uitspraak grondig gaan controleren.
  Het heeft er inderdaad alle schijn van dat “bepaalde” Gemeenten zich bezondigen aan het uitbuiten van hun burgers, en daarnaast heb ook ik niet al veel vertrouwen meer in “Onze” Rechtspraak. Met enkele rechtszaken (ook in hoger beroep met afwikkeling door Het Hof in Utrecht) heb ik gaande ervaren dat “bepaalde rechters” bevooroordeeld rechtspreken waarbij de Overheid en grote Instanties (zoals bijvoorbeeld het UWV) doorgaans met 1-0 voorstaan bij het betreden van de rechtszaal.
  Persoonlijk heb ik een en ander al eens geduid met de woorden “Het WEF heeft de tentakels wijd en breid vertakt ingeslagen in van belang zijnde Binnenlandse Instanties, dus ook (naast de Overheid) in het Rechtspraak-Wereldje”
  Een uiterst zorgelijke ontwikkeling welke niet genoeg aan de kaak gesteld kan worden !!
  Ik sluit me dan ook strijdbaar aan !!!!

  Vriendelijke groet.

  A.M. (Ron) Verhoeven
  5049 BW Tilburg.

 15. Bij de gemeente Dijk en Waard bezwaar aangetekend. Woning laten taxeren in december 2021 ivm overbruggingsfinanciering, de waarde was €25.000 lager dan de gemeente de WOZ-waarde had bepaald, met waarde peildatum 1-1-2022. Zij vonden de taxatie niet bepalend, want er werden woningen gebruikt (voor de taxatie) die eerder in 2021 werden verkocht, dus niet op 1-1-2022.

  1. Ik kreeg in 2021 een verhoging van rond de 100.000 (zeer oude woz waarde) naar 182.000. De prijs die ik had betaald. Dat leek mij logisch. Het jaar daarop ging het met 23% omhoog. Bij navraag een zelfde uitleg gekregen over stijging prijzen woningen algemeen en dat vastgesteld met vergelijkbare woningen. Nu kan je inderdaad bezwaar maken vanwege achterstallig onderhoud, maar een taxatie hebben we niet gegaan omdat we ook een fikse verbouwing hebben gedaan waardoor een taxatie wellicht ons zelfs in de vingers zou kunnen snijden. Mijn vraag is, gaat de WOZ waarde ook omlaag als de huizenmarkt zou inzakken? Waarom ja is gezegd. Daar hoor ik echter wisselende berichten over. Wat ik totaal niet begrijp is die koppeling met de waterschapsheffing. En wellicht ook nog wat andere koppelingen. Waarom zou die omhoog moeten gaan als de waarde van de huis meer wordt? Ga je dan ineens ook meer water gebruiken? Waarom überhaupt dit verschil per burger igv water? That makes no sense

 16. Op zich is het een heel goed idee om massaal bezwaar aan te tekenen. Alleen ik ben bang dat de niet-wakkere mensen bepaalde chemicaliën hebben binnengekregen die hun in een soort apathie heeft gebracht, daar heb je niets van te verwachten.
  Van de wakkere mensen zal een groot deel zich neerleggen omdat men niet gewend is om een juridische strijd aan te gaan. Ik zie hetzelfde als bij Jordi Zwarts ( nat.bond tegen overheidszaken) die het zo makkelijk maakt voor de doorsnee burger. 3 tiendjes p.p. en zij voeren de rechtzaak. En toch melden zich maar relatief weinig mensen aan.

  Misschien is het raadzaam om daar contact mee op te nemen omdat hij al een publiek heeft.

  Waar ik wel gematigd positief over ben , is dat er dit jaar iets gebeurt waardoor de bevolkingen met een reële bestaansdreiging geconfronteerd worden , dat is althans hetgene waar men naar toe aan het werken is. Op dat moment gaat het scenario om.

  Luc Bleckmann
  Helmond

 17. Een bijna indentiek geval met die verstande dat de rechter zeer voorkomend was.Maar de twee heren die voor de gemeente aanwezig waren kwamen ook in mijn situatie een 5 minuten na de vorige zitting naar buiten. Gingen een eind verder op in de gang zitten. Toen wij binnen werden geroepen en zaten kwamen ook deze 2 heren weer binnen. En jawel, toen de zitting was afgelopen en wij naar buiten moesten bleven de twee heren zitten. Vonden we vreemd. Dus bleven in de gang staan wachten en jawel na 5 minuten kwamen de twee heren weer naar buiten. ” hadden even een kopje thee met de rechter gedronken” .En je snapt het wel. De gemeente heeft gewonnen.

  1. Hi, Zeer interessant. Ook bij mij bleven ze zitten na de zaak. Het is moeilijk te bewijzen maar het heeft er alle schijn van dat dit beïnvloeding van de rechter is. Of dat nu bewust is of niet.

 18. Ook onze huurwoning zal de woz waarde stijgen maar weet nog niet hoeveel.
  Ik heb nog nooit begrepen hoe ze dat kunnen vergelijken met andere woningen wij wonen in Friesland en hier worden de woningen met woningen uit bvb uit Amsterdam.
  Naar mijn mening kan dat niet

 19. Dag Mordechai, Ik leef met je mee. Mijn huis wordt zelfs 1/3 hoger ingeschat dan de daar voorgaande WOZ aanslag. In mijn geval gaat het om tonnen…Ik heb via een bedrijf die dat kosteloos doet bezwaar laten aantekenen. Dat was nu bijna een jaar geleden. In januari j.l. kreeg ik een schrijven dat er om uitstel van beslissing werd gevraagd door de gemeente van één maand. Die maand is nu voorbij. Ik heb nog niets gehoord. Afwachten dus. Ik ben benieuwd!
  Ik wens je veel sterkte en houd me svp op de hoogte.
  Hartelijke groet,
  Chris Hinze

 20. Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ook ik die OZB-waarde aangevochten heb en grotendeels ook nog met succes !
  Ook hier kwam de Gemeente met ( voor hun idee ) vergelijkbare woningen die TOTAAL niet met onze woning te vergelijken waren !
  Alleen dacht ik toen: ik moet dit niet alleen doen, ik moet medestanders zien te vinden en dus heb ik toen in een deel van onze wijk overal ’n pamflet in de brievenbus gedaan waarin te lezen stond dat als ook zij het niet eens waren met die opgelegde WOZ-waarde, dat ik dan voor hun dat bezwaar en beroep aan zou gaan vechten !
  En zo kreeg ik in eerste instantie zo’n 24 mensen die daarin mee wilden gaan.
  Maar helaas, als je aan zo’n procedure begint, zijn daar kosten aan verbonden die je dan wel terug krijgt als je dat beroep wint.
  Nu had ik al eens eerder met dat bijltje gehakt ( ook gewonnen ! ) en dus begon ik aan het doen van huisbezoeken van hen die aangegeven hadden mee te willen doen.
  Toen het op het betalen aankwam van die procedurekosten, haakten er al een aantal af.
  Voor mezelf rekende ik dus GEEN kosten en zo hield ik er nog 11 over.
  Als eerste dus bezwaar aangetekend namens die 11 woningen en dat werd dus prompt door de Gemeente afgewezen.
  Daarna beroep aangetekend en kwamen op enig moment die zaken bij de rechter a/d beurt en ook daar kreeg ik nog geen gelijk ondanks het verweer ( MET BEWIJZEN ! ) dat de Gemeente appels met peren a/h vergelijken was geweest.
  Onze wijk bestond uit oude Mijnwerkers woningen en die waren in de grote lijn allemaal hetzelfde en dat waren er 2 onder een kap en 4 onder een kap.
  Uiteraard waren er een aantal verbouwd en had men aangebouwd maar van huizen die daar de afgelopen jaren verkocht waren geworden, had ik de gegevens bewaard en DIE kwamen aardig overeen met onze woning !
  Nadat ook dat beroep het niet haalde tekende ik HOGER BEROEP aan en ook daar zaten opnieuw kosten aan maar dat wisten die bewoners al omdat ik ze dat verteld had.
  Dat hoger beroep diende in Den Bosch en op enig moment met een aantal van die bewoners werd het een ” dagje uit ” naar Den Bosch.
  Omdat ik mij dus goed had voorbereid, kon ik daar de argumenten v/d Gemeente met gemak aanvechten en heb daar in Den Bosch voor die elf woningen dat beroep gewonnen met als resultaat dat er een woning bij was die maar liefst € 50.000 naar beneden werd bijgesteld en die overige dan wel minder maar beduidend minder dan door de Gemeente was vastgesteld !
  En dan zie je het ook nog gebeuren dat als je dan tot 2x toe die zaken wint v/d Gemeente, dat ze dan opeens WEL hun huiswerk goed kunnen doen, wetende dat als ze het weer zouden wagen om ons te hoog te waarderen, dat ze dan wederom die hete adem van mij weer in hun nek zouden krijgen want dat had ik ze op het einde v/d zitting beloofd !
  Het heeft me toen HEEL VEEL werk en tijd gekost maar de voldoening was toch groot dat ik het tot 2x toe v/d Gemeente had gewonnen.
  Uit dankbaarheid werd mij voor de moeite wel een presentje gegeven maar voor mij telde het behaalde resultaat !
  Mijn les uit dit verhaal is geworden: in je eentje begin je niks, zorg dat je een massa achter je krijgt en met goede argumenten kan dan ook een rechter alleen maar RECHT SPREKEN zoals het zich betaamt !
  Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal en ik volg verder de ontwikkelingen !
  Ps: wij wonen nu al zo’n 7,5 jaar in Oostenrijk dus die OZB speelt voor mij/ons daar in Nederland niet meer !
  Hier kennen ze geen OZB-waarde, hier betaal je alleen Grundstuckbelasting en die bedraagt hier voor ons € 28,- per jaar !

 21. Ik ga voor een groot deel mee in je verhaal. Mijn huis heb ik geheel zelf getekend ontworpen en gebouwd en het is uniek. Vergelijken doen ze in mijn geval door o.a. ligging, oppervlakte, inhoud en onderhoudsstatus te vergelijken. Maar nu een punt waar je het niet over hebt. Ik heb ook zitten dubben om in verweer te gaan maar uiteindelijk niet gedaan om de volgende reden. Ik twijfel om hem te verkopen. Mocht ik dat toch doen is het van belang dat de koper een voldoende hoge hypotheek kan krijgen en die is mede gestoeld op de (WOZ)waarde van het pand. Bij mij is de echte waarde een stuk hoger dan de WOZ-waarde, scheelt bijna een ton. Wordt die WOZ-waarde minder dan kan de bank moeilijk doen bij een hyp. aanvraag. Dus alleen als ik niet wil verkopen zou het zin hebben. Ook het rentevoordeel bij de bank kan in het geding komen als je hypotheekhoogte tegen de WOZ-waarde aanloopt. (risicoklasse)
  Het belastingvoordeel in mijn geval is ook niet erg veel bij afwaarderen.

  1. Beste René,
   Dat is een goede en tegelijktijd ook weer het nadeel.
   Want hoe hoger de WOZ-waarde (zeker als deze onterecht is), hoe onterecht hoog de huizen weer verkocht worden.
   Leuk voor de verkoper maar we schuiven op die manier het probleem door naar de volgende.
   Overigens wel begrijpelijk want iedereen wil zijn/haar huis zo goed mogelijk verkopen.
   Groet,
   Mordechai

 22. Dag Mordechai, Een herkenbaar verhaal. Ik ben eigenaar van twee panden in het oosten des lands. Bezwaar aangetekend in 2021 waarbij de waarde werd bijgesteld. in 2022 opnieuw forse verhoging waarbij wordt verwezen naar de forse marktwaarde stijgingen. Over 2023 was de verhoging aanwezig maar minder fors. Ik kijk met spanning uit naar de komende aanslag half februari! Ik ben overtuigd van volledig gecorrumpeerde politiek, juridisch bestuurlijke systeem van dit moment. Zoals jij weleens zegt: Stil zitten als ik geschoren wordt? Ik zie nog geen oplossing aan de horizon voor deze structurele vorm van diefstal op dit moment.
  Groet Herman.

 23. Gemeente gebeld over de naar mijn mening te hoge woz.
  Er zijn geen vergelijkbare woningen bij mij in de buurt.
  Ze zeggen dood leuk laat maar een taxatie rapport maken door een makelaar. € 600.- ongeveer.
  Stel dat er dan €50 afgaat dan duurt dat 12 jaar voor je dat hebt terugverdiend
  Boeven tuig is het.
  Alles weten over wat er in de wereld gebeurt “ frontnieuws.com”

 24. Hallo Mordechai,

  Omdat we nog maar recentelijk onze nieuw gebouwde woning hebben betrokken zijn we op dit moment nog in afwachting van de eerste aanslag WOZ.
  Maar we zijn dus gewaarschuwd.
  Zodra we de aanslag hebben ontvangen melden we ons met onze bevindingen.

  Het lijkt onderhand een teneur te worden dat geen burger nog een rechtszaak mag winnen.

  Succes en tot spoedig,
  Patrick

 25. Dat dit een oneerlijke vorm van belasting is een gegeven waar iedere Nederlander last van heeft.
  Waarom zijn er zoveel verschillende belastingen.
  Zelf de belastingdienst overziet door de verschillende soorten het geheel niet meer.
  Een huis is een bezit en dat moet je niet meer jaarlijks belasten.
  We moeten toe naar een ander systeem want door de verschillen van waarde tussen dure woongebieden en goedkope is deze belasting tevens een oneerlijke belasting. Zo kan je dus veel moeten betalen voor een kleine woning in een dure stad maar Lux kunnen wonen in een buitengebied van een goedkope gemeente.
  Ik zeg geheel afschaffen dat circus van WOZ bepalen en al de rompslomp erom heen. Die mensen die hier nu aan werken kunnen we dan inzetten op plekken waar we mensen tekort komen.

 26. Hallo,
  Ik woon zelf momenteel in een sociale huurwoning. Na mijn scheiding is het in de huidige markt vooralsnog onmogelijk om een eigen woning te kopen. Maar natuurlijk moet ook ik de gebruikelijke belastingen betalen adhv de WOZ-waarde van de huurwoning. Nu sla ik ook ieder jaar achterover van de steeds verder stijgende waarde, die in geen verhouding staat tot de staat van de woning. Maar als huurder kun je geen bezwaar aantekenen. En wanneer ik me meld bij de woningbouwvereniging, geven zijn aan hier niet aan te beginnen en zich te houden aan het besluit van de gemeente. En daarin zit voor mijn gevoel ook een groot onrecht, want op basis van deze WOZ-waarde zal wellicht ook de hoogte van de huur bepaald worden. Dus heeft de verhuurder er geen enkel belang bij om bezwaar aan te tekenen en sta je als huurder buitenspel.

  1. HI Claudia,
   Toch betaalt de verhuurder belastingen over deze waarde dus op zich zou het ook in zijn belang zijn als de waarde lager gewaardeerd wordt.
   Groet,
   Mordechai

 27. Als je gaat zitten onderhandelen ben je sowieso verloren.
  De gemeentebelasting van vorig jaar heb ik gewoon vernietigd op basis van geen overeenkomst.(3:44 BW, 3:49 BW, 3:50 BW en 3:53 BW), daarna heb ik niet meer van ze gehoord.

 28. Heb al meerdere malen WOZ waarde bezwaar gemaakt, dit via een bureau.
  Dit bureau ontvangt geld van de gemeente wanneer ze winnen, dus het is hun veel aan gelegen dit ook te winnen.
  Mijn WOZ bezwaar van vorig jaar is nog steeds in behandeling, het schijnt heel erg druk te zijn.
  Is ook eens in de media geweest. Wat ik er toen uit proefde, willen ze tegen dat bezwaar maken ook en stokje steken.
  Dus zo glijden we steeds verder de afgrond in in NL, want je blijft maar betalen overal voor.
  En wij willen beste betalen, maar alles raakt een beetje buiten proportioneel.
  We worden letterlijk uitgezogen.
  Wanneer ik nog jong zou zijn ,vertrok ik uit NL.

 29. In januari nog een aardige discussie met de gemeente hierover gehad, ik had mijn woz waarde aangevochten via een website en tot mijn verbazing ( ondanks zwaar terecht) gewonnen. In al die mooie brieven die, die bureaus sturen stond dat ik ruim eur 600 terug kreeg, bovendien met mijn adres in de brief, klinklare onzin, dit geld gaat naar het bureau, ok snap best dat ze een verdien module hebben maar vraag mij af of het juridisch correct is als mijn adres in de brief staat. Goed ik zei tegen de ambtenaar dat de woz waarde een misdadig systeem is, waarom wordt de woz niet bepaald op je gezinssamenstelling, grootte van je huis en om maar een een populaire term erin te gooien op de duurzaamheid van je huis…de ambtenaar werd even stil en ze zei, ik ben het volledig met u eens maar dan moet u bij onze overheid zijn….ik kan mij niet heugen dat ik ooit 1 politicus iets over het misdadige woz systeem heb horen zeggen in negatieve zin of überhaupt over afschaffing ervan, gewoon tijd voor een nieuw en eerlijker systeem. Het is gewoon ordinair staatsgraaien, legaal stelen.

 30. Een jaar geleden heb ik bezwaar aangetekend bij de gemeente op de vaststelling van de woz waarde van mijn woning. Er zaten (kleinere) fouten in het taxatie rapport en ik vond de gebruikte waardes voor de perceels oppervlakte niet reëel. Ook de beoordeling van de staat van onderhoud van enkele bijgebouwen klopte in mijn ogen niet. Ook op de vergelijking met andere objecten en nog wat andere zaken had ik commentaar. De gemeente is in nagenoeg al mijn argumenten (tot mijn verbazing) direct meegegaan en de woz waarde is direct fors (bijna 20%) verlaagd. Nu is de waarde in mijn ogen wel reëel vastgesteld. Hier dus geen nare ervaring met rechters maar positieve ervaring met de gemeente.
  Wel ben ik eens als toeschouwer bij een rechtszaak geweest waarbij ik inderdaad min of meer hetzelfde constateerde, namelijk dat de rechter totaal geen enkel benul had van financiële gevolgen en in mijn ogen daardoor een totaal onredelijke uitspraak deed.

 31. Willekeur. Veel jaartjes geleden zelf gezien hoe dat tot stand komt. Ik moest het (toen nog) huurders deel van de WOZ betalen.
  Ik had net de binnenkant mijn woning opgeknapt, netjes in de verse verf gezet etc.. Een maand er na werd mijn woning (toevallig ?) gebruikt als ‘voorbeeldwoning’ voor het bepalen van de WOZ waarde. Toen ik de rekening kreeg en die nogal hoog vond, vroeg ik eens aan een buur die in exact dezelfde woning onder mij woont op welke waarde zijn woning geschat was. Blijkbaar was er bij hem een andere voorbeeldwoning gebruikt, want de WOZ waarde was bij hem exact de helft van mijn woning. In bezwaar gegaan, en gelijk gekregen. Gelukkig werd het huurders deel later afgeschaft.

 32. Hi Mordechai,
  Enige jaren geleden heb ik via een bureau bezwaar gemaakt. Daarop ging de WOZ waarde 40.000 euro omlaag. Binnenkort ga ik weer eens vergelijken. Iemand zei mij overigens dat het niet zo handig is je WOZ waarde te verlagen omdat dat het eerste is waar een makelaar naar kijkt als je je huis wilt verkopen. Hoe zie jij dat Mordechai ?

  1. Hi Johannes,
   Het was altijd gebruikelijk dat de WOZ waarde aanzienlijk later was dan de verkoopwaarde van de woning.
   In het verleden was dit nooit een probleem. Het draait bij de verkoop om de taxatie. De WOZ waarde speelt daar wel iets in mee maar niet alles.
   Groet,
   Mordechai

 33. Lieve mensen,

  De overheid handelt op u natuurlijk persoon. Deze is zonder u vrijwillig toestemming gecreëerd conform art 1:19 BW dmv de verplichte geboorteaangifte (dwang).

  Een natuurlijk persoon is een drager van rechten en plichten.

  U kunt bij u gemeente een attestatie de vita en een geboorte-akte kopen. Met deze documenten kunt u aantonen dat u geen natuurlijk persoon bent.

  Tevens kunt u een verzoek geheimcode 7 doen bij de Gemeente. Ze mogen dan je persoonsgegevens niet meer gebruiken.

  Tenslotte: stuur een aangetekende brief naar de burgemeester.

  Verzoek hem binnen een vastgesteld termijn om een getekend exemplaar van de kroonbenoeming te tonen conform art 3:67 BW.

  Wanneer hij geen getekend exemplaar van de kroonbenoeming door Willem Alexander incl. Legitimatiebewijs kan overhandigen.

  Dan is hij conform art 3:67 lid 2 zelf persoonlijk aansprakelijk.

  Attendeer de burgemeester erop dat alle handelingen van de gemeente/overheid persoonlijk in privé op hem zullen worden verhaalt.

  Als je zijn huisadres kan achterhalen, kun je hem na de vastgestelde termijn aansprakelijk stellen voor WOZ 🙂

  Beroep je altijd op artikel 94 GW en verwijs vervolgens naar de universele rechten van de mens.

  Door burgemeesters massaal te vragen om getekende exemplaren van de kroonbenoeming. Zullen we het systeem langzaam afbreken.

  Ambtenaren, rechters, notarissen, deurwaarders, etc werken allemaal voor De Kroon.

  Als mens heb je mensenrechten. Die staan boven het Nederlands recht. Dit is wettelijk bepaald (art 94 GW)

  Kort samengevat: ze hebben geen enkel bevoegdheid.

  Google: woo verzoek gratie Gods

  https://www.parlement.com/id/vhnnmt7jn6zu/contraseign

  https://www.overheid.nl/hoe-werkt-de-democratie/constitutionele-monarchie

  Ik hoop dat het zo duidelijk is voor iedereen.

  Daarnaast koop het boek De Biecht.

  Fijn weekend allemaal

  1. Beste Wouter,
   Prachtige uiteenzetting waarvoor dank!
   Hoe zie jij het dat veel mensen in de problemen komen door de rekeningen niet te betalen?
   Of dekt jouw toelichting de lading?
   Heb je een schrijver van dat boek?
   Groet,
   Mordechai

  2. Zo sta ik er ook in Wouter!, ik ben een mens en heb een persoon en handels in het rechtsgebied na een wilsverklaring als persoon.
   De woz ga ik ook niet betalen, ik reageer uiteraard wel maar niet met een bezwaar de gemeente gaat maar eens aantonen dat er een vrije wilsbeschikking is, die heb ik niet uit vrij wil gegeven en kom daarmee op de fraude tijden de aangifte van je geboorte.

 34. Hetzelfde bij ons. In 2 jaar tijd een WOZ verhoging van 50%.
  Ik heb aangegeven hier geen akkoord op te geven. WOZ bepaling is een eenzijdig voorstel vam de gemeente. Het bedrag is geen feit, anders zou je geen bezwaar kunnen indienen. Ik ben van plan nooit meer akkoord te gaan met dit soort criminele voorstellen.
  Ik ondersteun je plan dan ook van harte.

 35. Bij mij ging het bezwaar tegen de verhoogde WOZ goed.
  Simpele flat, de voorgaande WOZ was 156.000, deze werd 1 januari 2022 gezet op 196.000.
  Daar ging ik niet mee akkoord, de gemeente vroeg op hun website alsjeblieft niet meteen van alles in te schakelen, maar zelf eerst contact op te nemen.
  Het was dus onderhandelbaar, na een terugbelgesprek was het binnen 5 minuten geregeld, waarde op 160.000 gezet.

 36. Ik heb ook bezwaar gemaakt en het is afgewezen.
  Daarop heb ik ook weer bezwaar gemaakt.
  Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Ik blijf ook doorgaan tot de rechter.

  Er werd mij afgeraden om naar een extern bureau te gaan omdat dit de belastingbetaler veel geld zou kosten. Ik heb gezegd volgende keer weer naar een extern bureau te gaan, want de gemeente heeft andere belangen dan zo’n bureau.

  Een goed idee om hier een website over te maken.

 37. Wij hebben ook bezwaar aangetekend via een bureau. Die houden ons keurig op de hoogte. Het duurt nu wat lang omdat de gemeente 6 weken uitstel heeft gevraagd. Dus komende week zouden we wat moeten horen.
  Wij zijn ook van mening dat dit soort belastingen absurd zijn.
  We houden je op de hoogte.
  Trees

 38. Beste Mordechai,

  Ik begrijp je frustratie zeer goed en alles wat je verteld is ook een zeer grote herkenning. En het is meer dan de WOZ. Mooi vondt ik de uitspraak dat de overheid voor zichzelf is begonnen, en dat is al een hele lange tijd aan de gang. Dank Wouter, Ik moet je verhaal nog goed nalezen en bestuderen, maar inderdaad, als deze lieden werken voor “de Kroon”. Belasting is diefstal. Dit zijn gewoon twee feiten. Hoop en bid dat een ieder zijn/haar recht kan behalen…… niet makkelijk tegen de nederlandse staat, leef met jullie mee.

 39. Wij hebben in het verleden wel eens bezwaar gemaakt tegen de woz waarde van onze woning en ‘n enkele keer is dat ook toegekend. Over het algemeen ligt hier (Roermond) de woz iets onder de verkoopwaarde van de woning. Wat mij vooral stoort is dat de gemeente “meelift” met alle verbeteringen die wij aanbrengen aan de woning. Hoe meer wij verbouwen/verbeteren aan de woning hoe hoger de woz wordt.

 40. Wat een verhalen allemaal en wat een belastingheffingen in dit land. Ze zouden zich kapot moeten schamen!!
  De mens is de melkkoe van de overheid, dat werkt zo al eeuwen en als je de wereldwijde problematiek goed volgt wordt het met de dag erger. Onlangs las ik een berekening van een econoom die opmerkte dat wij van iedere zuur verdiende euro € 0,84 afdragen aan allerlei belastingen. Of het echt klopt weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat je in dit land van de wieg tot het graf aan bijna alles “moet” betalen. Je vrijheid als mens legt men steeds meer aan banden en controle wordt steeds groter. Triest 😔

  Ook ik heb al eens meerdere malen bezwaar aangetekend tegen WOZ, immers veel andere “belastingzaken” zijn daar weer aan gekoppeld. Tevens ligt mijn WOZ beschikking totaal niet in verhouding met de woningen die men op de peildatum aandraagt.
  En vergis je niet, deze WOZ waarde kan ook weer gebruikt worden door de bank indien je een (aflossingsvrije) hypotheek bezit.
  Kortom, dit systeem is goed uitgedacht en dicht getimmerd. Men gaat zelfs zover dat wanneer je bezwaar indient men alvast duidelijk maakt dat kosten (bv een hoger beroep) je geld gaan kosten. En daar haken dan meestal veel mensen af (zoals ik) want tsja het kost allemaal al geld en indien men je bezwaar verwerpt komt er nog eens geld bij. Dus laat maar zitten. En een ieder leeft weer verder en neemt het voor lief. En zo kan dit duivelse onrechtvaardige systeem wat men “belasting” noemt in stand blijven.

  Momenteel ben ik mijzelf meer aan het verdiepen in datgene wat Wouter hierboven heeft geschreven. Maar ook deze stap zetten kost veel tijd en energie. En zoiets zou je met meerdere bewoners uit je wijk moeten doen. En dat is vaak het probleem, mensen haken af, zien het nut er niet van in of zeggen “maak je niet druk joh, je hebt het toch goed in dit land”
  Het massale optreden tegen onze “roverheid” is bijna geheel verdwenen. Dit land/volk is verdeeld. En deze polarisering is bewust door overheden gecreëerd. Vandaar mijn opmerking dit systeem is goed bedacht en dicht getimmerd.

  Ik wens een ieder succes met zijn strijdt tegen dit Duivelse onrecht, heb er geen andere benaming voor.
  Blijf sterk, zoek verbinding met gelijkgestemde, dat geeft nog enigszins rust.
  Rust die we nodig hebben met het oog op wat nog komen gaat.

  Groet, Theo

 41. Ooit was de overheid er voor de burger, die tijd ligt al lang achter ons. Zij vinden dat wij er voor hen zijn. En ze komen er mee weg omdat iedereen het wel best vind. Ken je die opmerking; ” ach, je veranderd er toch niets aan” en idd als dat je insteek is dan is dat ook zo. Het betekend ook dat dit geen democratie meer is!

 42. Wij hebben via Ver. Eigen Huis een WOZ bureau geadviseerd gekregen en hebben een aantal jaar via dat bureau bezwaar gemaakt. De uitkomst varieert: soms bezwaar toegekend, soms afgewezen. Maar uiteindelijk is de waarde altijd hoger vastgesteld dan de werkelijkheid weergeeft, en in beroep gaan bij de rechter kost meer dan dat het waarschijnlijk zou kunnen opleveren. Dus idd. als wij jonger waren….. dan gingen we….

 43. Willem van der van der Ploeg

  Wij hebben ons huis 55 jaar geleden gekocht voor 16000 gulden. Omdat er bij ons in de straat huizen gebouwd werden van misschien € 800000 of nog meer, is ons huis met de WOZ waarde gestegen naar ( je geloofd het niet) € 298 000 En dat voor een huis van dik 110 jaar oud. SCHANDELIJK hoe men tegenwoordig door de gemeente Voorhout de boel oplichten! En zo zullen er wel meer gevallen zijn die op deze manier opgelicht worden! Ik heb een poging gewaagd om bezwaar te maken en het antwoord was, u bent te laat om een bezwaar in te dienen. Er zijn geen woorden voor…

 44. Mij is het exact hetzelfde vergaan, na een jaar kreeg ik reactie van de gemeente, de waarde wordt ondanks de verhoging van 66% niet aangepast. En ook bij ons is het pand vergeleken met in veel betere staat verkerende.

 45. Het massale overbieden omdat er schaarste is heeft consequenties voor huiseigenaren. Het overbieden moet gecorrigeerd worden lijkt mij om een juiste WOZ te bepalen. Maar gebeurd dit? Neen.

 46. Goed gedaan, en zelfde hier. Ik heb 2 jaar geleden als 2e arts een boete gekregen voor het beter maken van patienten met het super veilige middel ivermectine. Vervolgens heb ik gevraagd waarom anderen al wel worden opgeroepen en wanneer ik aan de beurt ben: over 1,5 jaar want er zijn te weinig rechters (die naar de hand van de superioren luisteren).

  Andere kant, ze doen toch waar ze zin in hebben, ook al is dat over 5 jaar…

 47. Wanneer gaat de meerderheid van alle mensen nu eens beseffen dat we he le maal kaal geplukt worden door de overheden in zijn geheel, ook de gemeentes hebben een kvk inschrijving dus zijn het (publiek?)rechtspersonen en daar heb je een afspraak uit vrije wil mee.

 48. Ook mijn huis zwaar overgewaardeerd. Er is veel achterstallig onderhoud en niet aangepast aan deze tijd.
  Ik denk erover zelf een makelaar of onafhankelijk taxatie te laten doen. Want dit huis is niet te verkopen voor de prijs waarop is gewaardeerd . Ik ben een oudere dame die alleen van een AOW moet leven. het huis is bijna afbetaald zodoende kan ik blijven wonen, ( dat willen ze toch, zo lang mogelijk thuis blijven wonen?) maar niet de kosten van “opwaarderen” naar de huidige normen.
  Als ik zou moeten verkopen, waar moet ik dan naar toe?

 49. 2 jr geleden ook bezwaar ingediend (via woz-loket oid, no cure no pay) dit gedaan, heb extra hoog ingezet omdat ik wist dat het pure koehandel is met als resultaat hetgeen gekregen wat ik voor ogen had. Foto’s van vervallen panden gebruikt als bewijslast, want ze komen idd toch niet langs.

  zo werkt de roverheid mensen!, die is voor zichzelf begonnen🤣 (rake uitspraak!)-> ik ook 3 jaar geleden toen de hele wereld in angst zat.

 50. Ja vorig jaar ook bezwaar tegen de woz en de gemeente zei dat ze t wel goed hebben gedaan en geen foto’s hebben gezien.
  Nu is het in beroep gegaan maar toto op heden niets meer ervan gehoord.
  Maar inderdaad gewoon doorgaan met bezwaar maken toto ze het een keer goed gaan doen.
  Al is het bezwaar maken om het bezwaar maken.

 51. De Woz van mijn woning is eindelijk na 7 jaar geherwaardeerd, waardoor de Woz € 29.000,00 gedaald is. Dit is de reden waarom:
  “De woning is aan de hand van bouwtekeningen nagemeten. Hieruit blijkt dat de gebruiksoppervlakte van de woning inderdaad niet juist is vastgesteld. De gebruiksoppervlakte is 160 m2, dit is aangepast in de WOZ-administratie.
  De gebruiksoppervlakte wordt berekend met behulp van bouwtekeningen volgens de norm NEN 2580 en de meetinstructie gebruiksoppervlakten woningen van de Waarderingskamer. De bouwtekeningen zijn met luchtfoto’s en geografische informatie systemen (GIS) vergeleken met de echte situatie. Voor de gebruiksoppervlakte wordt gemeten binnen de buitenste- of woningscheidende wanden, inclusief dragende en niet-dragende binnenwanden. Wanneer er geen bouwtekeningen aanwezig zijn wordt er gebruik gemaakt van enkel geografische informatie systemen.”

 52. Wij hebben sinds augustus 2023 een kluswoning gekocht in ten boer.
  2,5 ton aankoopprijs. Geschatte WOZ ruim een ton hoger. Belachelijk! Wij gaan zeker in bezwaar.

 53. bij ons was dat ook het geval. Ik heb bezwaar ingediend omdat wij juist dat jaar de woning opnieuw hadden laten taxeren ivm een nieuwe hypotheek. En de WOZ waarde ging er even met gemak 30000 euro boven zitten. helaas mocht het bezwaar niets uitmaken.

 54. Nou Mordechai, niet alleen maar ook zelfs in het noorden Wolvega, wij zijn gegaan van 570000 naar 785000 euro, ook wij zijn in beroep gegaan, maar ook dat is afgewezen precies op dezelfde manier als die van jouw. Boeven zijn het.

 55. De WOZ is niet alleen bepalend voor de dingen die in je verhaal opsomt, maar wat zou je denken als je gaat scheiden en je ex-partner moet uitkopen?
  Ik ben helaas ervaringsdeskundige en dan mag ik nog niet eens klagen met mijn coulante ex-vrouw!
  Bedankt, Peetje.

 56. Morry, heel inspirerend dit. ik heb wederom een verhoging binnengekregen. Ook al zijn het een paar tientjes, dat was het het jaar daarvoor ook en daarvoor en daarvoor.
  Gemotiveerd om bezwaar aan te tekenen en ik ga er ook mee naar de rechtbank. Niet voor het geld, voor het gaan staan.

  Dank voor je inspiratie en kracht dat je dit de wereld in zet en met elkaar hier aandacht aan blijven geven.
  Michael

 57. Hallo Mordechaï,

  We leven hier in Nederland in een samenleving die steeds meer op een communistische dictatuur gaat lijken, waarbij we gewoon hebben te doen wat vadertje staat ons opdraagt, terwijl Alexander het grote voorbeeld? loopt te graaien wat graaien kan, daarbij geholpen door allerlei bewindspersonen die verkiezen in de schaduw te blijven!
  Ja, we weten het, we worden gigantisch genaaid en laat me dit zeggen het word alleen maar erger reken daar maar op!
  Het enigste wat we kunnen doen is massaal in opstand komen!
  Wat ik je wil zeggen beste Mordechaï start een politieke partij, mijn stem heb je!!

 58. Wij lijken altijd te vergeten dat de rechtspraak er niet is om de zwakkere partij (de burger) te beschermen.
  De rechtspraak is er om de machthouders te beschermen.

  En die DOEN gewoon dingen zoals je geld stelen (wat dan belasting genoemd wordt). En als jij het er niet mee eens bent, dan moet JIJ je recht gaan HALEN.
  En dat, lieve kijkbuiskinderen, is altijd veel moeilijker dan gewoon wachten tot iemand bezwaar aantekent.
  Ofwel: wij zijn als burger altijd in het nadeel, we beginnen met 0-1 achterstand.

  Dat is overigens geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Zoals Mordechaï al schrijft: we kunnen het systeem gebruiken om het systeem te torpederen; ‘Zand in de machine’ zeg ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  +  44  =  47