Ga naar de inhoud

Het Grote Inflatiebedrog

De inflatie voor de maand februari staat op 2,8.

Goh, valt dat even mee” zou je zeggen.

Nou, nee dus.

Want ondertussen betalen we met z’n allen nog altijd de hoofdprijs aan de pomp voor onze benzine, in de supermarkt voor onze boodschappen en voor onze energie aan de geprivatiseerde energieleveranciers.

Natuurlijk is het ten eerste van de gekke dat je als overheid een primaire levensbehoefte als gas en electra aan de zgn. ‘vrije markt’ uitbesteed.

Die partijen hebben maar één doel en dat is zoveel mogelijk winst maken over de ruggen van de gebruikers.

Als je nou echt dacht dat die zgn. marktwerking tot prijsverlagingen zou leiden, dan heb je het natuurlijk helemaal mis.

Inmiddels staat Nederland qua gasprijzen op een goede derde plaats in Europa na Zweden en Zwitserland. En dan te bedenken dat Nederland haar eigen gas verkoopt aan het buitenland en wij duur gas terug moeten kopen uit het buitenland. Wat een wanbeleid.

Terug naar de inflatie.

Hoe zit dat nou eigenlijk?

We praten over inflatie als de prijzen van producten en diensten stijgen

Inflatie leidt op termijn tot geldontwaarding want je kan nu eenmaal minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld.

Het inflatiecijfer van een bepaalde maand wordt altijd berekend door het inflatiecijfer van een maand te vergelijken met het inflatiecijfer van dezelfde maand een jaar eerder.

Je berekent het cijfer dus NOOIT door deze maand met de maand ervoor te vergelijken.

Dit doet de media je wel vaak geloven zoals deze zin uit de Volkskrant van 1 maart 2024. 

“In Nederland was de inflatie in februari 2,8 procent, weer iets lager dan de 3,2 procent in januari”

Dit slaat dus nergens op. Het klopt gewoon niet wat ze schrijven. Maar ze zijn niet de enige helaas.

Maar het volgende is nog veel erger! 

Wist je dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de berekeningsmethode van de inflatie, per juni 2023, heeft aangepast?

Het is echt waar!

Kijk, als je het inflatiecijfer niet omlaag krijgt met rentestijgingen, dan moet je iets anders verzinnen.

En als je de redenen hoort is er op zich iets voor te zeggen.

Voorheen werd, voor wat betreft de berekening van het energiecijfer, vooral rekening gehouden met nieuwe energiecontracten. 

Toen vorig jaar de prijzen van de energie enorm omhoog gingen, steeg de inflatie aanzienlijk. En logisch ook. Mensen gingen veel meer voor hun energie betalen.

Het CBS kwam daarop met het idee om niet voornamelijk nieuwe contracten mee te nemen, maar een gemiddelde te bepalen voor zowel nieuwe als bestaande contracten. En dat klinkt niet heel onlogisch als je het mij vraagt.

Het punt is alleen dat je dan gedurende het gehele daarop volgende jaar geen inflatiecijfer meer kan berekenen. Want je gaat dan appels met peren vergelijken.

En dat is precies wat ze wèl doen.

Waardoor we in feite naar een illusionair inflatiecijfer kijken. Dit is ook de reden dat ik deze blog ‘Het inflatiebedrog’ noem.

Pas in juni 2024, een jaar na de aanpassingen, kunnen we weer rekenen op een inflatiecijfer dat de vergelijking maakt op basis van dezelfde berekeningsmethode als een jaar eerder.

Dus als jij je afvraagt waarom je niets merkt van het huidige inflatiecijfer van 2,8 in februari, dan klopt dat helemaal. ​​Je betaalt vermoedelijk veel meer dan een stijging van 2,8%. En dat is zeker zo als je een nieuw energiecontract hebt moeten afsluiten. 

Wat nu te doen?

  • Ik zou zeggen, hou vooral de media in de gaten die er maar wat op los schrijven als het gaat om de inflatie. Schrijf ze gerust aan als ze zo’n fout maken als de Volkskrant.
  • En laten we samen het cijfer van juni 2024 in de gaten houden. Ik ben benieuwd.
  • Laten we verder ons licht laten schijnen op dit soort misstanden. Delen van deze nieuwsbrief helpt daarbij.
  • En laten we goed voor onszelf blijven zorgen en samen blijven zoeken naar oplossingen. Een van die oplossingen is ervoor te zorgen dat je geld niet nog verder staat te verdampen met de huidige inflatie.

En over oplossingen gesproken.

Donderdag 4 april as. organiseren wij weer het webinar ‘Samen Investeren in Spanje’.

In dit webinar laten wij zien wat wij in Spanje aan het doen zijn en hoe jij daarin mee kan participeren.

Is dat de perfecte oplossing?

Natuurlijk niet. Er bestaat geen perfecte oplossing.

Je maakt in dit moment gebruik van hetgeen er (nu nog) mogelijk is.

Dit in de hoop dat een steeds groter deel van de massa in de tussentijd ontwaakt en dat er werkelijke verandering ontstaat.

Je kan je HIER gratis aanmelden voor het webinar van donderdag 4 april as om 17.00 uur.


Wil je mijn werk steunen zodat ik kan blijven doen wat ik doe dan kan je HIER doneren.

13 gedachten over “Het Grote Inflatiebedrog”

  1. Ik ben begonnen heel goed na te denken over wat heb ik echt nodig, en wat ik niet echt nodig
    heb dat koop ik niet. Ook betaal ik alles contant. Als dat niet kan, koop ik het niet. Stop met dingen spontan te kopen

  2. Dit verhaal is niet 100% waar maar wel 1.000 % en dan is dat ook nog weinig. De manipulatie door de media en overheid loopt de spuitgaten uit en het domme volk denkt niet na en neemt alles voor waarheid aan

  3. beste,
    ik heb interesse in een project om bv dorp om te bouwen tot community voor gelijkgestemden, waar toch iedereen zijn eigen privacy heeft. Mocht u dit in de toekomst overwegen dan stap ik graag in, liever gisteren dan morgen 😉
    Verhuurprojecten liggen me minder, zeker als het via airbnb zou moeten, veronderstellend dat reizen moeilijker wordt in de toekomst
    mvg
    Kathleen

  4. Beste Mordechai, ben het geheel eens met wat je schrijft, jammer dat je niet ook de jaarlijkse schunnige huurverhogingen mee hebt genomen. Kan je aangeven hoe jij daarover denkt?

    Met vriendelijke groet,
    Willem Wachtmeester,
    Den Haag.

    1. Hi Willem,
      Ook daar denk ik dat we, zeker met de alsmaar stijgende huurprijzen, in zijn doorgeschoten.
      Groet,
      Mordechai

  5. Jouw zin in deze blog “Inflatie leidt op termijn tot geldontwaarding” klinkt voor mij als onjuist. Immers, inflatie is per definitie geldontwaarding, en dus niet op termijn. Wel is het zo dat dit op termijn steeds meer merkbaar wordt.
    Dan is het ook goed om het woord geldontwaarding eens beter onder de loep te nemen. Wat bedoel je hier met ‘geld’? Gaat het hier over de EURO, oftewel de munteenheid? Vertegenwoordigt deze munteenheid wel een waarde als de commerciële banken geld uit het niets creëren bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek? We hebben o.a. in landen als Venezuela en in de geschiedenis zoals in de Weimar republiek gezien wat de intrinsieke waarde van een munteenheid is… nul komma nul.

  6. Het is mooi dat jullie het hebben over investeren in Spanje (Donderdag 4 april as. organiseren wij weer het webinar ‘Samen Investeren in Spanje’.) maar julie vinden dat er over alles zoals de inflatie duidelijke en eerlijke informatie verstrekt moet worden maar over de webinar zijn jullie zelf geheel niet duidelijk in de mail.
    Graag had ik wat meer openheid willen hebben over het investeren in Spanje waar jullie het over hebben, openheid van zaken is een beging van een goede basis en vertrouwen en dat lees ik niet in de mail die ik van jullie heb mogen ontvangen.
    Graag wat meer info over het investeren in Spanje en de webinar.

    1. Hi Dick,
      In het webinar wordt alles altijd uitgelegd. En juist transparantie staat heel hoog in het vaandel.
      Het is ook niet de bedoeling om alles wat we in het webinar bespreken uit te schrijven.
      Groet,
      Mordechai

  7. Geld is een ruilmiddel dat de waarde vertegenwoordigt van produkten en diensten op basis van vraag en aanbod. Geld is tevens een waarde opslag. Kan je geld dus drukken ???? Nee dus. Geld moet voldoen aan drie voorwaarden;
    Het moet schaars zijn, schaalbaar en betrouwbaar. Wat gebeurt er dus als er valuta wordt gedrukt, als ze deze valuta gelijk trekken met geld. Geld wordt minder waard. Inflatie is niet de oorzaak van geldontwaarding maar het gevolg. Het printen van fiat currency is de grootste misdaad tegen de menselijkheid. Vroeger stond hier de doodstraf op. Het is bezar dat nu iedereen dit als gewoon beschouwd.

  8. Hallo Mordechai, ik ben het helemaal met je eens.
    Ik ben Nederland al in 2006 “ontvlucht”.
    Ik werkte als zelfstandig ondernemer in het Oosten van het land, waar ik ook de meeste klanten had.
    In Hengelo(ov) huurde ik een kantoor, in Bad Bentheim(Duitsland) had ik een vrijwel nieuw huis gekocht. 17 km van de grens met Nederland, op een half uurtje rijden van mijn kantoor. Ik heb er 12 jaar gewoond.
    Toen ik 68 werd vond ik het welletjes, huis verkocht en geëmigreerd naar Gran Canaria, eind 2017.
    Dat was al lang een stille wens van mij.
    Het bevalt ons heel goed, hier is het het heerlijk rustig en vooral veel betaalbaarder. En een heerlijk klimaat!
    Ik peins er niet over om terug te gaan, niet naar Nederland en ook niet naar Duitsland, ofschoon je daar beter kunt wonen dan in Nederland, ja, echt waar.
    Mijn echtgenote is Chileense, die bezoekt haar familie in Chili ongeveer eens per jaar.
    Ik verbaas me hoe negatief Nederland aan het veranderen is.
    Als hier vrienden komen logeren willen ze ook iets dergelijks. Meestal zijn het de kinderen of familie wat hen tegenhoud.
    Groeten
    Willem

  9. Hallo Mordechai,

    Hier even een reactie van mij:
    Ten eerste stond in je mail te lezen:
    Natuurlijk is het ten eerste van de gekke dat je als overheid een primaire levensbehoefte als gas en electra aan de zgn. ‘vrije markt’ uitbesteed.
    Het moet zijn: uitbesteedt. Met dt.
    Het gaat om de tegenwoordige tijd.
    Uitbesteed kan alleen gebruikt worden als voltooid deelwoord.
    Maar daar is hier geen sprake van.

    Ten tweede, je hebt het in je mail over energieprijzen.
    Welnu, ik ben vorig jaar op 6 maart overgestapt naar ANWB-energie.
    Dit betreft een dynamisch contract.
    De gasprijs varieert per dag, en de stroomprijs varieert per uur.
    Het mooiste is nog wel, dat je een dag van te voren een grafiek toegestuurd krijgt.
    Zodat je lang genoeg van te voren kunt bepalen wanneer je het beste allerlei apparaten aan kunt zetten.
    Tevens hoef je de ANWB slechts €14,02 per maand te betalen, dat is hun winst.

    Ik heb in die 12 maanden slechts €650,00 aan energiekosten gemaakt!

    Nou, dit wou ik even kwijt.

    groet,
    Frank

  10. Goed verhaal.
    Opbouwende kritiek: “….. daarin mee kan participeren.” is dubbel op. Mee doen, of participeren lijkt mij afdoende.

  11. Hallo Mordechai , eindelijk weer even.
    Ben veel in ziekenhuis. Lag in okt op de spoed. Hartritme. Houdt me van de straat. Geld is dingetje medicijnen. Sorry. Had graag gelezen over Spanje.Gemist. lieve groet en dank voor alles wat je doet met je gezin. Janny Bolle

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51  +    =  58