Ga naar de inhoud

6 Alternatieven voor je bankrekening?

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de rol van de banken. Ook heb ik het tijdens mijn laatste webinar gehad over de CBDC en de rol van de banken in deze tijd waarin mensen, zonder ooit iets verkeerds gedaan te hebben, worden behandeld als een crimineel. Hun rekening wordt zonder waarschuwing geblokkeerd en mensen moeten soms zelfs naar de bank komen om een bepaalde transactie te verklaren.

Het is gewoon bizar hoe weinig mensen weten dat er een TMNL (Transactie Monitoring Nederland) bestaat en dat deze organisatie is opgericht om duizenden, wat zeg ik, tienduizenden transacties per dag te controleren. Wat mensen ook niet weten is dat de TMNL een BV is zodat er geen controle volgens de WOO (Wet Open Overheid) (voorheen WOB ((Wet Openbaar Bestuurd)) kan worden uitgevoerd. En zo is er nog veel meer dat mensen niet weten.

Zoals toegezegd heb ik zoveel mogelijk informatie voor je verzameld over mogelijke alternatieven.

Daarmee zeg ik niet dat je bij je huidige bank moet vertrekken en je rekening op moet zeggen. Het enige wat ik met dit artikel duidelijk wil maken is dat er alternatieven zijn. Wellicht wil je daar gebruik van maken. Het hoeft niet. Doe vooral wat voor jou goed voelt.

Voordat we overgaan naar de mogelijke alternatieven nog iets anders.

De afgelopen weken is er veel gebeurd. De Silicon Valley Bank viel om en een aantal andere kleine banken volgde. Ondanks de reddingsactie vanuit de Amerikaanse overheid was de toon gezet. Met de snelheid van het licht vloog de paniek de oceaan over want een paar dagen later kwam Credit Suisse in de problemen. Inmiddels is Credit Suisse verplicht verkocht aan concurrent UBS.

Door al deze onrust daalden ook de koersen van banken als de ING en de ABN Amrobank.

En met al deze onrust zagen we grote stijgingen voor de crypto- en de goudmarkt. Mocht je overigens interesse hebben in het investeren in goud en daaraan verbonden producten dan kan je binnenkort een gratis webinar bijwonen. Klik HIER om op de hoogte te blijven.

Terug naar de banken!

Let op!

Ik heb het onderstaande niet geschreven om paniek of angst te zaaien. Wel lijkt het mij handig dat wij individueel beschikbare informatie met elkaar delen zodat het gezamenlijke informatie wordt. Neem altijd jouw persoonlijke beslissing en doe altijd eerst jouw eigen onderzoek. Doe wat goed voelt voor jou.

Hieronder volgen zes alternatieven voor banken zoals deze door verschillende mensen werden aangedragen.

1. Revolut

Hoewel niet alle verhalen positief zijn komt Revolut opvallend vaak uit de bus als een organisatie waar mensen vertrouwen in hebben. Je kan zowel privé als zakelijk terecht bij Revolut. En hoewel ze soms wel vragen stellen over de herkomst van het geld (dat zullen zij verplicht zijn), valt het op dat de meeste mensen

1.         Nog bij hun geld kunnen (rekening wordt dus niet meteen geblokkeerd) en

2.         Ze daarna te horen krijgen dat het in orde is en dat ze de toets hebben doorstaan

Je kan eenvoudig een rekening openen. Daarvoor kan je de algemene link gebruiken: https://www.revolut.com/nl-NL/.

Ik heb ook een eigen link die je kan gebruiken: https://revolut.com/referral/mordecj623. Ik ontvang dan een kleine vergoeding als je een aantal stappen doorloopt binnen een aantal dagen. De kans dat je alle stappen doorloopt (zoals 3 betalingen verrichten met je betaalkaart) is denk ik klein maar wie weet.

Ze hebben een webversie en ook een mobiele app.

Revolut valt onder het depositogarantiestelsel van Litouwen (EU).

2. Open Bank

De Open Bank in Spanje kwam ook veel naar voren met vooral positieve verhalen. Eenvoudig, vriendelijk en service gericht.

Ik heb meteen de proef op de som genomen en heb een rekening geopend. Inschrijfproces verloopt vrij standaard en is goed te doen. De website is ook in het Nederlands zichtbaar.
https://www.openbank.nl/

3. Wise

Wise is niet echt een bank maar valt onder de Fintech bedrijven. Ook deze organisatie werd veel genoemd. Veel mensen zijn tevreden. Je kan je geld in verschillende valuta stallen.
https://wise.com/home/

4. Regiobank

De bank maakt deel uit van de groep die hoort bij de Volksbank. Daar vallen de volgende banken onder: ASN Bank, BLG Wonen, Regiobank en SNS.

Mensen zijn tevreden maar let op! Er gaan geruchten dat Sigrid Kaag hier een stokje voor gaat steken. Deze groep banken werd tijdens de bankencrisis gered door de overheid. Kaag heeft aangegeven versneld een besluit te willen nemen over het lot van deze groep banken. Gezien de banken onder één groep vallen, geldt het depositogarantiestelsel voor de gehele groep.
https://www.regiobank.nl/home.html

5. Argenta

Dit is een Belgische bank met meer dan 1,7 miljoen klanten. De bank werd opgericht in 1956 en heeft dus een lange staat van dienst. De bank is voor het grootste deel in handen van de familie Van Rompuy.
https://www.argenta.nl/

6. Monese

Monese is een financiële instelling voor electronisch geld. Deze is geautoriseerd door de Financial Conduct Authority in het VK. Technisch gezien zijn Monese-rekeningen e-money-rekeningen die worden aangeboden door PrePay Solutions. Deze is op haar beurt weer geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (Financial Conduct Authority) en de Nationale Bank van België.

Het meest fundamentele verschil met Revolut is dat Monese een complete bankrekening biedt, terwijl Revolut het beste functioneert als een prepaid-betaalpas die in veel verschillende valuta’s werkt met aanvullende financiële diensten. In termen van omvang heeft Revolut meer dan 3,9 miljoen gebruikers en Monese heeft momenteel ongeveer een miljoen.
https://monese.com/gb/en

Ook werd er door sommigen Global Unit Pay, Beobank, N26 en de BNG Bank genoemd.

Heb jij nog meer praktische tips? Laat het weten in het commentaarveld hieronder waarvoor dank!

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden waarvoor dank!

183 reacties op “6 Alternatieven voor je bankrekening?”

  1. Ik denk dat Florijn geen goed alternatief is omdat het altijd gekoppeld is aan de Euro.
   Zodra je met Florijn je vaste lasten kunt betalen wordt het een ander verhaal.
   Dan kun je het als valuta zien.

  2. hoi Koos,
   Kan mij iemand overtuigen van het nut van dat florijnen verhaal, ik mis het volledig tot nu toe waarom je contant EURO geld (dus zowel munten als flapjes) zou willen omwisselen voor PLeePapier waarop dan Florijn staat. Die Florijn briefjes zijn om te laten drukken (net als de Euro briefjes uiteraard) misschien 0,015 /stuk en daar sta je dan. Je de meest universeel aanvaarde EURO in Europa ingewisseld tegen het zelfde aantal Florijnen papier, en de uitgever van het Florijnen papier kan ineens kopen wat hij wil (Sky is the limit) .Dit heerschap was werkelijk jaren lang zo arm als de nete, en denk je dat ie dat dan aan kan.. zoveel euro’s die binnen komen terwijl zijn kosten zo minimaal zijn vergeleken met de euro’s die binnenkomen?

  3. Ik kreeg het advies een LOBSTR account aan te maken. Is daar iets meer over bekend? Voor als de beurzen / banken vallen? Hier kan je XLM kopen en later omruilen voor de Bataafse coin?

  4. Florijnen staan in de kinderschoenen, maar groeit gestaag. Laatste jaar bijna verdubbeld met adressen waar je er mee terecht kan. Hoe het verder gaat????

  5. Is het het beste om geen cbdc rekening te nemen en bijvoorbeeld revolut te openen en te gebruiken zodat je niet getrackt kan worden (carbon gedoe, vlees tax etc)?

 1. I am an Dutch expat living on Batam Ind.
  My bank is the HSBC on Batam.
  Is this safe?
  Which bank do you recommend?
  Thank you
  AJager

   1. CPBanq. Is een fintech bank en zit in de blockchaim. Als je een rekening opent krijg je een Engels IBAN rekeningnummer. Het is een bank van en voor de gebruikers. Je kunt CPcoins aanschaffen en sparen. Ook kun je nu nog gelimiteerde Assets kopen. Ik ben blij dat ik nu over ben naar deze bank.

   2. Argenta is een goede bank. Ik doe al jaren zaken met ze. Her is wel een bank die strakker in de regel,(tjes)zit
    Er zit in Btreda ook een Nederlandese vestiging van Argenta. Ze zijn ook telefonisch te bereiken. Tel.0765433085

 2. Argenta heeft recent gevraagd waarom ik zo vaak cash afhaal.
  Ze hebben mijn wekelijkse afhaallimiet drastisch verlaagd.
  Zijn de Florijn en de URA niet betere alternatieven ? Je kan natuurlijk maar bij een beperkt aantal bedrijven mee kopen, maar het lijkt me een lovenswaardig alternatief.

  1. Ik krijg deze vraag heel vaak. En begrijp me goed, ik wil ze niet publiekelijk afvallen maar ik heb er zo mijn bedenkingen over.
   Eerst de Florijn. Deze is bedoeld voor de kleinere uitgaven en niet voor sparen. Dat is een prima initiatief en als heel veel mensen het gaan gebruiken dan zorg je dat de uitgaven onzichtbaar worden. Dat is nu overigens ook al zo met cash! Dus in die zin is het meer een community-gevoel dat we samen zouden kunnen creëren. Mijn probleem bij de Florijn zit in het deel dat wij onze Euro’s inleveren en dat ik niet weet wat er mee gebeurt. Ik heb het meerdere keren gevraagd en het antwoord is dat ze die ‘bewaren’ voor het geval mensen hun Florijnen willen inleveren. Lijkt me een goed argument maar als dat zo is dan staan onze Euro’s net zo hard te verdampen als de Florijn want die zijn aan elkaar gekoppeld. Waarom geen goud, zilver, grond, zaden etc… kopen van onze Euro’s en ons deel uit laten maken van een coöperatiemodel. Dan zijn we allen eigenaar van onze eigen, ingeleverde Euro’s en heb je in een klap een prachtig ruilsysteem met onderliggende waarde. Dat over de Florijn.

   Over de URA en de Blije Bank. Ze gaan van start bij 10.000 certificaathouders. Ik heb ze persoonlijk aangeboden die 10.000 te gaan halen. Ik moet dan natuurlijk wel even weten waar we nu staan en dat wordt niet bekend gemaakt. Dat houden ze geheim. Dan wordt het wel erg lastig te weten waar we heen gaan. Ik ben voor 100% transparantie. Ik was ook nog bereid het aantal voor mij te houden zodat ik in ieder eval zelf weet hoeveel er dan nog bij moeten komen. Maar ook dat wilden ze niet. Ik draag ieder initiatief een warm hart toe maar ik kan het, om deze genoemde redenen, helaas niet aanraden.

   Groet,
   Mordechai

   1. Ik heb, nu bijna 2 jaar geleden de blije bank 100 euro overgemaakt in de hoop dat ze spoedig die 10.000 mensen bij elkaar zouden hebben. Het bevreemd me dat dat nog steeds niet zo ver is én, dat ik ook nooit op de hoogte wordt gehouden van hoever ze al zijn…. heel jammer, ik had vertrouwen in hun verhaal.

    1. @Kim ik krijg ook geen antwoorden van URA/Blije Bank. Ze willen een bankvergunning aanvragen bij DNB, hoe zijn zij dan uiteindelijk anders dan een bank. Rentevrij werken is beter, maar de koppeling aan de euro bevalt me niet, dito bij Florijn, die laatste heeft goedkeuring van DNB en belastingdienst, dan weet ik al genoeg.

   2. Hoi Krispijn, ja ik deel je visie . Ik heb een Blije Bank certificaat gekocht langere tijd geleden, om het initiatief te steunen. En ik heb ook wat geld op de URA rekening gestort.

    Je hebt volkomen gelijk dat je nergens ziet hoeveel mensen actueel een certificaat hebben en dat je dus niet weet of dat initiatief een beetje doorgroeit. Een nieuwsbrief.. zou welkom zijn… Maar wat me veel meer verontrustte was.. was het onaangekondigde nieuws dat zomaar ineens de samenwerking met de Florijn was getekend door de oprichter van de URA en de Florijn. URA was helemaal niet gebaseerd op de EURO, maar hanteerde een standaard die nooit aan inflatie onderhevig zou kunnen zijn. N.l gewoon menselijk tijd. Maar door die koppeling is dat leuke en solide idee er totaal onderuit gehaald voor de URA rekening-houders. De certificaat houders zijn niet eens gepolst om hierover hun stem uit te brengen. Bij mij heeft het URA toen concept een flinke vertrouwens- deuk opgelopen (met deze eigenaar in ieder geval). Die URA’s kan ik net als de Florijn overigens hier op de Veluwe nergens…..kwijt, dus ik heb mijn lesje geleerd. Gewone Euro’s zijn universeler en betrouwbaarder, maar ja de waardevastheid van de getalletjes op je Euro rekening komen in gevaar. Zie daarom je EURO flapjes vanaf nu anders dan die cijfertjes op je euro rekekning. Dat is zeker even wennen natuurlijk , maar zie het contant geld meer en meer puur als super functioneel in de komende parallele economie, en laat die contanten circulatie en een eigen leven gaan leiden. (als mensen slim zijn) .

    Dus die EURO flapjes heel bewust gaan uitgeven voortaan, en als dagelijkse oefening alvast alleen daaruitgeven waar ze IN dat parallelle circuit blijven. ( en niet dus niet meer in winkels die deze biljetten aan het eind van de week naar de bank brengen, want de banken halen vroeg of laat al die EURO flapjes uit de circulatie als het alternatief (het CBDC slaven geld) volledig opgedrongen gaat worden. Wees wijs dus met Euro flapjes dan hebben ze heel veel nut en de potentie om onmiddellijk een solide parallel betaalsysteem te blijven vooral voor diensten (!)… waar je dan geen belasting over betaalt (zowel ontvanger als vertrekker). De houdbaarheid van dit Universele contantgeld systeem dat er in feite al is.. zit hem dus volledig bij het bewustzijn van de gebruikers van dat contante geld. Hoe bewust ga je er mee om!!!! Daar staat of valt alles mee. Betaal je er dus goederen mee, die de ontvanger nodig heeft om daarvan grotendeels zijn leverancier te betalen, dan verdampen die Euro’s zogezegd uit het te koesteren parallelle geldsysteem. Ze lopen terug naar de banken die ze vroeg of laat op een gegeven moment niet meer uitgeeft voor circulatie. (Flappentappers worden niet meer gevuld gevuld zeg maar) Leer dus NU AL.. om heeeeel bewust je papier geld uit te geven. Er is nu nog wat gewennings tijd dus voor iedereen. en ZO zijn de mensen heer en meester over hun parallele betaal systeem met de dezelfde Euro’s. Bewustwording van het grote potentieel van de parallelle betaalfunctie van contant geld is daarom een vereiste. Laat het dus niet verdampen…door het uit te geven op de verkeerde plaatsen. De cijfertjes zijn niks waard.. het contante geld wel, maar leer die twee dus gescheiden te zien, en ga er anders mee om.

    1. Kan je me een paar voorbeelden noemen bij wie/wat ik contant kan betalen? Want ik reken ook contant af als ik bv benzine moet kopen of m’n dagelijkse boodschappen waarvan toch nog een groot deel helaas bij de supermarkt.
     Zelf heb ik een kleine pedicurepraktijk waar zo’n beetje de helft van de klanten contant betaalt. Ikzelf geef sowieso weinig uit, vind ik tegenwoordig ook wel een sport met een minimum inkomen via mijn bedrijfje. Maar ik weet dus niet zo goed hoe/waar ik het contante geld moet uitgeven, wil het niet terug belanden bij de bank

   3. Ik heb me aangesloten bij de Blije B omdat zij investeren in grondstoffen. Ook al koop ik URA´s met Euro´s dan verdampt het niet, zoals je suggereert dat met de Florijnen gebeurt.
    Ik ben wel met je eens dat meer transparantie over het aantal verkochte certificaten meer vertrouwen zou wekken.
    Feitelijk is 10.000 niet zo´n groot aantal op de 17 miljoen mensen!

    1. Hi Leonie,
     Dan is mijn volgende vraag; staat dit ergens genoteerd? Heb je daar een certificaat van? Zit dit in een coöperatie? Ben je mede-eigenaar van die grond? Zijn er jaarcijfers?
     Ik kan dat niet vinden. Misschien krijg je daar alleen inzage in als je een certificaat hebt?
     Begrijp me niet verkeerd, ik ben nergens ’tegen’. Ik zou alleen maar transparantie willen.
     Groet,
     Mordechai

  1. Under NO circumstances use MONESE. Trus me, STAY AWAY FROM MONESE.
   So here’s what happened. I transferred 600GBP to Stiliyan to help pay towards his wedding arrangements. He had used Monese for years but after that transaction, his account access was blocked for “his own security reasons”. He was asked to provide his payslip from his work, which he did and since then, he hasn’t had as much as a response from them, despite emailing them on weekly basis. This happened over ONE YEAR AGO. Of course he doesn’t want to bank with them anymore but they wouldn’t refund the money or even explain what’s occurring. You think that’s bad? Well, few months later my brother’s account was CLOSED and he received an email stating that Monese no longer wish to offer him their services. Fine. He was asked to provide another bank account so his 1700GBP can be refunded. So he did that and was told the money will be there within 3-5 working days. This happened 2 months ago, no money or any response to the barrage of emails he’d sent. For your own good, DO NOT TRUS MONESE with your money, whatever the amount.

 3. Jij zegt de sns bank etc is van de volksbank. Dat heb ik ook opgezocht, al eerder, maar dan kom je toch ook weer uit bij is staatsbank, dus eigenlijk een pot nat. Overkapt van de staat en mensen dan laten geloven dat dit andere banken zijn en vriendelijk en toegankelijk. Ik denk dat we bij deze banken wat missen.

  1. Er zijn veel mensen gedupeerd geraakt door de Triodos bank. Daar worden nu rechtszaken over gevoerd.
   De Triodos maakt ook deel uit van de TMNL.
   Groet,
   Mordechai

 4. Ik ben al een 25-tal jaren klant bij Argenta en ben er heel tevreden over. Wat denkt u van Triodos? Is in België niet echt een bank waar particulieren een lopende rekening kunnen openen, wel spaar- en beleggingsrekeningen.

  1. Er zijn veel mensen gedupeerd geraakt door de Triodos bank. Daar worden nu rechtszaken over gevoerd.
   De Triodos maakt ook deel uit van de TMNL.
   Groet,
   Mordechai

 5. Dankjewel voor jouw artikel!
  Hoe ziet het uit met Florijn? Zij komen nu met een munt, also niet alleen digitaal.
  Ik vind voor alles belangrijk dat wij het Snowden smartphone hebben om verder overal binnen te kunnen . Het is Graphene os besturingssysteem.
  Wat denk jij?

  1. Ik krijg deze vraag heel vaak. En begrijp me goed, ik wil ze niet publiekelijk afvallen maar ik heb er zo mijn bedenkingen over.
   Over de Florijn. Deze is bedoeld voor de kleinere uitgaven en niet voor sparen. Dat is een prima initiatief en als heel veel mensen het gaan gebruiken dan zorg je dat de uitgaven onzichtbaar worden. Dat is nu overigens ook al zo met cash! Dus in die zin is het meer een community-gevoel dat we samen zouden kunnen creëren. Mijn probleem bij de Florijn zit in het deel dat wij onze Euro’s inleveren en dat ik niet weet wat er mee gebeurt. Ik heb het meerdere keren gevraagd en het antwoord is dat ze die ‘bewaren’ voor het geval mensen hun Florijnen willen inleveren. Lijkt me een goed argument maar als dat zo is dan staan onze Euro’s net zo hard te verdampen als de Florijn want die zijn aan elkaar gekoppeld. Waarom geen goud, zilver, grond, zaden etc… kopen van onze Euro’s en ons deel uit laten maken van een coöperatiemodel. Dan zijn we allen eigenaar van onze eigen, ingeleverde Euro’s en heb je in een klap een prachtig ruilsysteem met onderliggende waarde.

  2. Besturingssysteem Graphene??? Dat lijkt me niet goed. Dat zit overal in. Eten, drinken, maandverband, in je arm… Ik wilde ook zo’n telefoon aanschaffen, maar is het misschien CIA?

   1. Het is van Edward Snowden, die nu Russisch staatsburger is. Graphene OS is het besturingssysteem. Grafiet, een koolstofverbinding wordt gezien als de stof die het snelst data vervoerd. Graphene OS niet verwarren met wat er in voedsel of mensen hun lijf zit.

 6. Veel dank voor de suggesties van andere banken. De Rabo vertrouw ik ook niet meer, in het beheer sinds die enge mevr. Baarsma daar te veel zegt.

  Vraagje. Ik woon als AOWjer sinds lang in Indonesia (ben uitgeschreven uit NL ; ) en vraag me af of die obligaties die ik nog heb in de olie-dollars wel wijs zijn. Is het verstandig om deze te laten omzetten in IndonRupiah, ook omdat Indonesia w.s. gaat linken met de BRICS landen samen? Of heeft u een andere suggestie voor mij?
  Alvast enorm veel dank,
  Albert

  1. Hi Albert,
   Dat zijn heel persoonlijke keuzes.
   Misschien een deel houden en een deel verkopen.
   Het feit dat Indonesië zich bij de BRICS gaat voegen is een goed teken lijkt mij.
   Groet,
   Mordechai

   1. Hallo Mordechai, Je opmerking over de BRICS valt mij op. Ik begrijp niet waarom het ontstaan van deze club als positief gezien zou kunnen worden, ook al is het on-Amerikaans. Is het niet ook te zien als een verbond van totalitaire staten die daarmee een new world order optuigen? Wellicht de route waarlangs Agenda 21 uiteindelijk heimelijk binnensluipt…………. Ik begrijp dat dit item verder gaat dan het banken-vraagstuk, maar voelde toch even de behoefte om vraagtekens te plaatsen hierbij. Groet, Vanja

  2. Onlangs kwam ik te weten dat D666-aanhanger (of is het aanhangster) & klimaatpausin Barbara Baarsma een vermogen heeft van 1,2 miljard euro. De Mockingbird press/ newspeak/ msm huldigt hierover uiteraard het stilzwijgen.

   1. als iedere uitgave van haar boven de 100 euro ook gemonitord wordt… gaat ze een flinke dobber krijgen om het ooit weer fatsoenlijk uit te kunnen geven haha. Maar ja dat zal wel een tweesporen systeem zijn. Voor het gepeupel, en voor de elite.

 7. Goede tips over bankieren. Dankjewel. Zijn er ook alternatieven voor bijvoorbeeld PayPal en Sumup om geld te ontvangen vie e-commerce verkopen? Zou een gat in de markt zijn.
  M.vr.gr.,
  Angelo

 8. Ben al bij de ASN bank en ook al bij de Triodos Bank. Alleen de laatste wordt hierbij dus niet genoemd. Is de Triodos Bank, welke een echte private bank is en niet aan gesloten zoals de andere banken zijn, nog wel betrouwbaar?

  1. Er zijn veel mensen gedupeerd geraakt door de Triodos bank. Daar worden nu rechtszaken over gevoerd.
   De Triodos maakt ook deel uit van de TMNL.
   Groet,
   Mordechai

  2. De Triodos Bank ervaar ik inmiddels als een regelrechte woke-bank. De schijn van groen en duurzaam heeft hen groot gemaakt maar inmiddels zijn ze op zo’ n manier gecollaboreerd met de BIS-cultuur, dat het een reguliere bank is geworden. Groet, Vanja

 9. Beste mensen,
  Wat super dat dit uitgezocht wordt en alternatieven worden getoond!
  Maar hoe staat de TRIODOS bank hier nu in? Het is een groene bank….?

  1. HI Frea,
   Er zijn veel mensen gedupeerd geraakt door de Triodos bank. Daar worden nu rechtszaken over gevoerd.
   De Triodos maakt ook deel uit van de TMNL.
   Groet,
   Mordechai

  2. Triodos Bank is voor de buitenwacht een groene bank maar ook zij doen mee met het uitfaseren van contant geld richting cbdc (central bank digital currency) waardoor de boven ons geplaatsten ook ons geld gaan beheren.

 10. Bedankt Mordechaï voor de toelichting.
  Waar ik benieuwd naar ben is de Triodos bank. Hoe staan zij hierin? En hebben mensen hier ervaring mee?
  Vrgr: Rachel

  1. HI Rachel,
   Er zijn veel mensen gedupeerd door de Triodos bank. Er worden rechtszaken aangespannen.
   Daarnaast maken ze deel uit van de TMNL.
   Groet,
   Mordechai

    1. I talked about buying rubli over the fone, but driving through Germany there douane stopped me and put my car upside down. A coincidence?
     As long as Путин is bad I think it will be forbidden to buy rubli in the EEG.
     😂
     Stay positive and happy, the only way to survive.
     (I also heard someone say that when the food is no longer affordable, they will eat the neighbor. 😱)

 11. Bedankt voor je bericht, Mordechai!
  Afgelopen jaar heb ik het kerkgenootschap, de Recht Door Zee Kerk (RDZK) bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.
  Zij organiseert diensten van levensbeschouwelijke aard.
  We hebben een dergelijke DVLA gehouden met als thema “Bestaansrecht”.
  Ook een dienst “Memorial Day” waar we stil stonden bij geliefden die ons ontvallen zijn.
  Bij diverse banken heb ik pogingen ondernomen om een bankrekening voor de RDZK te openen: dat lukt nergens.
  Ook niet bij de alternatieven die jij hebt opgesomd. Voorlopig laat ik het betalingsverkeer via mijn onderneming(en) geschieden.
  Banken zijn ‘bang’ om met de RDZK in zee te gaan…

 12. dank voor deze info. voor nederlanders is het van belang te weten welke van de genoemde banken vallen onder het deposito garantiestelsel.

  1. Er zijn veel mensen gedupeerd geraakt door de Triodos bank. Daar worden nu rechtszaken over gevoerd.
   De Triodos maakt ook deel uit van de TMNL.
   Groet,
   Mordechai

  1. Ha Marjon, wat bedoel je precies met zo’n bank? Goed of niet goed?

   Ik heb eens veel moeite gedaan om een zakelijke rekening te openen bij ze. En toen ik die eenmaal had, bleek het helemaal geen zakelijke rekening te zijn. Super irritant.

 13. Fijn advies, Mordechai.
  Ik zou deze lijst ook graag willen uitprinten, maar dat lukt me niet in de huidige vorm, Alleen de inleidende brief lukt wel.
  Is daar “verzend-technisch” nog iets aan te doen zodat het met deze bankenlijst wel lukt? Ik ben bijna 84 en niet zo erg handig met computers.
  hartelijke groet, en in ieder geval bedankt.

 14. Bitcoin, andere crypto, goud en een minimum aan cash aanhouden. F**k the system! Ben lang geleden gestopt met het vertrouwen van onze ‘vriendelijke’ overheid en wil niet meer meewerken aan dit corrupte systeem.

  1. Vergeet niet dat oa BlackRock enorm in bitcoin-mining heeft geïnvesteerd, en m.i. daarmee óók de koersen ‘at will’ kan beïnvloeden….(?)

 15. Wat denkt u van bv de Florijn en van united people foundation ( URA) ?
  Het zijn dan wel geen Euro’s, maar wel 1op1 met die Euro.
  Kijk naar UnitedPeopleFoundation.org

  1. Hi Hans,
   Ik krijg deze vraag heel vaak. En begrijp me goed, ik wil ze niet publiekelijk afvallen maar ik heb er zo mijn bedenkingen over.
   Eerst de Florijn. Deze is bedoeld voor de kleinere uitgaven en niet voor sparen. Dat is een prima initiatief en als heel veel mensen het gaan gebruiken dan zorg je dat de uitgaven onzichtbaar worden. Dat is nu overigens ook al zo met cash! Dus in die zin is het meer een community-gevoel dat we samen zouden kunnen creëren. Mijn probleem bij de Florijn zit in het deel dat wij onze Euro’s inleveren en dat ik niet weet wat er mee gebeurt. Ik heb het meerdere keren gevraagd en het antwoord is dat ze die ‘bewaren’ voor het geval mensen hun Florijnen willen inleveren. Lijkt me een goed argument maar als dat zo is dan staan onze Euro’s net zo hard te verdampen als de Florijn want die zijn aan elkaar gekoppeld. Waarom geen goud, zilver, grond, zaden etc… kopen van onze Euro’s en ons deel uit laten maken van een coöperatiemodel. Dan zijn we allen eigenaar van onze eigen, ingeleverde Euro’s en heb je in een klap een prachtig ruilsysteem met onderliggende waarde. Dat over de Florijn.

   Over de URA en de Blije Bank. Ze gaan van start bij 10.000 certificaathouders. Ik heb ze persoonlijk aangeboden die 10.000 te gaan halen. Ik moet dan natuurlijk wel even weten waar we nu staan en dat wordt niet bekend gemaakt. Dat houden ze geheim. Dan wordt het wel erg lastig te weten waar we heen gaan. Ik ben voor 100% transparantie. Ik was ook nog bereid het aantal voor mij te houden zodat ik in ieder eval zelf weet hoeveel er dan nog bij moeten komen. Maar ook dat wilden ze niet. Ik draag ieder initiatief een warm hart toe maar ik kan het, om deze genoemde redenen, helaas niet aanraden.

   Groet,
   Mordechai

  1. Hi Paul,
   De Blije Bank is al vaker voorbij gekomen. Er wordt gezegd dat ze van start gaan met 10.000 certificaathouders. Het vreemde is dat ze weigeren de aantallen de delen. Niemand weet dus hoever het ermee is. Ik heb ze persoonlijk mijn hulp aangeboden die 10.000 te gaan halen maar er werd aangegeven dat ze niet willen delen hoeveel er nog nodig zijn. Dan houdt het voor mij op helaas. Ik hoop dat ze binnenkort een keer van start gaan.
   Groet,
   Mordechai

   1. Als ik goed ben geïnformeerd is gewezen bankier Ronald Bernard betrokken bij de oprichting van De Blije B(ank). Sinds jaar & dag heb ik de nodige twijfels rond de persoon Bernard.

    1. Beste Ron,
     Ik heb Ronald leren kennen als een eerlijk en betrouwbaar persoon. Net als velen van ons heeft hij de nodige ervaringen opgelopen in dit leven. Daardoor komt hij misschien niet altijd over zoals anderen dat gewend zijn. Ik heb al gedeeld dat ik het jammer vind dat we niet weten hoever het nu met de oprichting van die Blije Bank is. Dat blijft onzeker.
     Groet,
     Mordechai

 16. Hallo Mordechai, dacht dat je de eigen ervaringen over Wise zou delen..? Veel mensen waren positief over deze bank, maar ik werd steeds geblokkeerd met een sterk wachtwoord, kom er gewoon niet in. Goed om alle info te delen, ga zo door! Groet Willem

  1. Hi Willem,
   Ik heb er nog niet heel veel transacties mee gedaan. Bij mij werkt het en ik kan gewoon inloggen.
   Groet,
   Mordechai

  1. HI Dick,
   Bij de Open Bank is dat wel het geval. Dan val je onder het deposito stelsel van Spanje. Dat valt weer onder de EU.
   Voor de andere banken en instanties moet je dat zelf even nagaan.
   Groet,
   Mordechai

 17. Margarita A.E. Nicolaas

  Heb mijn ING bankrekening op gezegd en overgestapt naar de Regiobank
  Tot nog toe als particulier geen problemen. Wel is het zo dat ze aangaven dat ze vanuit de politiek sommige wetten moeten volgen zoals openen van een bankrekening van verenigingen die zij niet vertrouwen met een speciaal doel moeten weigeren. Dat dat nu de regels zijn.

  Denk er over Revolut als 2e bank erbij te nemen. Ga op onderzoek uit wat het beste is wanneer de CBDC wordt uitgerold. Wat volgens mij op een fiasco uitloopt op den duur.
  Wacht af wat Kaag gaat doen, ik las tussendoor in een bericht dat ze de regiobanken wil opheffen met de reden dat de kleine banken niet meer nodig zijn ivm de controles ivm witwassen, en moeten verdwijnen.

  1. Hi Margarita,
   Een tweede bank ernaast lijkt me niet verkeerd.
   En die CBDC… we gaan het zien. Ze kunnen niet meer terug. Het financiële systeem is in feite al om. Nu kijken of ze het voor elkaar krijgen de massa te laten geloven in deze nieuwe geldeenheid. Als ik naar 80% van de massa kijk dan lijkt er geen redden meer aan.
   Over Kaag. Dat is mijn voorspelling. Ze gaan de kleinere banken opdoeken en de grote fuseren binnen de NB. Dan is de stap naar de CBDC snel gemaakt.
   Ik moet het ze nageven… het zit goed in elkaar.
   Maar goed, dit plan is niet in een dagje tot stand gekomen natuurlijk.
   Groet,
   Mordechai

   1. When the NL- banks quit and are replaced with CBDC then it still will be possible to buy food with cash in Germany. Also when internet censures bank addresses.
    But it is not possible anymore now to withdraw all of your money from your bankaccount.

  2. Volgens sommige berichten moet contant geld in Nederland vanaf de tweede helft van dit jaar verdwijnen en vervangen door cbdc en daardoor zijn alle particuliere banken niet meer nodig, omdat de voorheen door de de Rothschilds aangestuurde centrale banken (behalve o.a Noord-Korea en Iran) de bevolking gaat voorzien van een – digitaal – basisinkomen .
   Het motto luidt dan: you own nothing and will be happy.

 18. Wise voor business account is toch lastig om alle stappen door te nemen, ze vragen het hemd van je lijf maar is uiteindelijk toch gelukt, goed om in de gaten te houden is dat je bij Wise zeker niet naar alle valuta van business naar business kunt overmaken, bijvoorbeeld in dat niet mogelijk voor Brazilië.

  1. Hi Tim, ik ben stilaan mijn rekeningen bij Rabo aan het opzeggen en ben bijna door de eerste zakelijke Wise rekening te openen, heen. Hoe zit het met betalen met de kaart? Kan je deze bij elke automaat gebruiken? Ik wil geen gebruik maken om cash te pinnen maar als voorbeeld, bij het tanken de kaart als betaalmiddel te gebruiken. Lukt dat met een ATM apparaat betaling?
   Ben dus op zoek naar zakelijke ervaringen mbt gebruik van betaalkaarten

 19. Veel dank voor deze blog!
  Ik was me al een tijd bewust van de enorme kwetsbaarheid van de ‘gewone’ banken en stond open voor een alternatief.
  En nu heb ik ‘m: de Openbank in Spanje waar ik inmiddels woon, maar bewust mijn rekening bij de ING heb gehouden.
  Ik rapporteer terug over mijn ervaring(en) – ik ga een account openen binnen luttele dagen.

 20. Wij moesten Argenta opzeggen omdat je er alleen kon inloggen als je een smartphone had. Die gebruiken wij niet. Hoe zit dat met de andere banken: ook daar alleen mogelijk als je een mobiel hebt?

  1. HI Alice,
   Goed punt. Geen idee hoe dat bij andere banken zit maar ik merk dat veel banken de link maken tussen inloggen op de PC met bevestiging via mobiel. Of dat ook anders kan weet ik niet.
   Groet,
   Mordechai

  2. Hier hetzelfde Alice, precies om die reden zijn wij in sept 2016 ook uitgestapt bij Argenta. Verder was het wel een fijne bank. Nu SNS. Tot nog toe geen problemen.

  3. Hi Alice, ik wil dat ook liever niet inderdaad. Ik zit nu (nog) bij Triodos, die sinds kort helemaal zijn overgegaan naar mobiel bevestigen. Dus alleen via de app en met gezichtsherkenning. Ik heb ze gebeld met de mededeling dat ik niet vaak op mijn smartphone kan en erover denk om ‘m zelfs weg te doen. Ze konden mijn internetbankieren terugzetten naar inloggen met de identifier (zo’n apart apparaatje), maar ze zeiden er ook bij dat ze in de toekomst waarschijnlijk helemaal overgaan met alles via de smartphone. Toen ik vroeg hoe ze dat dan doen met mensen die geen smartphone hebben zoals bv oudere mensen, had ze daar geen antwoord op…

  4. I trust you’ve seen my later comment, Mordecai, about being stuck in a Catch 22 situation.
   I intend to call their number in The Hague to see if there’s a solution – I’ll keep you posted.

 21. De Belgische bank Argenta is grotendeels in handen van de familie Rompuy.
  Is dit de Rompuy , de ex president van de EU, ontvanger van de Kalergie prijs en € 700.000 bonus meekreeg bij zijn pensioen ?

  1. Herman Van Rompuy (1947) was tussen 2009 en 2014 de ongekozen voorzitter van de EU-commissie en de Nederlandse EU-commissaris in die periode was Neelie – pussycat – Kroes (1941).
   In 2012 ontvangen alle EU-commissarissen, leden van Europese parlement & hoge ambtenaren het stripverhaal ‘Infected’ en in dit stripverhaal wordt de op 11.03.2020 afgekondigde coronaplandemie en door de overheden wereldwijd afgekondigde maatregelen tot in details uit de doeken gedaan. Je zou kunnen zeggen: het beeldverhaal komt praktisch overeen met het in 2010 door de Rockefeller Foundation uitgegeven rapport ‘Scenarios for the future’.
   In 2012 ontving de jezuïet Van Rompuy in Wenen de Van Coudenhove-Kalergi prijs vanwege zijn inzet voor de eenwording van Europa, lees omvolking van dit werelddeel. De naamgever van deze prijs heeft zijn plannen voor de omvolking van Europa (en de VS) in 1926 uit de doeken gedaan in zijn boek ‘Prakisch idealisme’.

  2. Neen, de oprichter is Karel Van Rompuy.
   De enige connectie die ze hebben dat ze één gemeenschappelijke voorouder hebben Joannes Baptista Van Rompuy (1722-1774) zes generaties terug.

 22. Mordechai, dank voor je (tijdrovende) onderzoek en voor deze update.
  Wat ik nog graag had willen weten is waarom je van Revolut een URL geeft en niet van de overige instellingen waar nog een muziekje in lijkt te zitten. Wat is daarop tegen?

  1. Hi Tsipora,
   Heel simpel, ik kreeg een email van Revolut met die link. Van die andere instanties kreeg ik die niet.
   Ik zal overigens de URL’s van die andere banken ook plaatsen. Goede tip waarvoor dank!
   Groet,
   Mordechai

 23. Thank you very much for sharing this really is helping me plan for the future and to look after myself and provide for my family financially.

 24. Dag Mordechai, ik wil je laten weten dat het programma Radar ook uitgebreid aandacht heeft gegeven aan de bizarre controle van de banken op hun klanten en het moeten verantwoorden van uitgaven.
  Ik zag het programma vorige week maandag

  Hartelijke groet,
  Betsy vand en Boogaard

 25. Nexo

  Het is een crypto bank waar je ook euro’s en dollars kan hebben, Stable Coins en crypto.

  Ik heb de rekening al 2,5 jaar nooit een probleem gehad terwijl andere crypto diensten in problemen raakten.

  Je kan ook rente krijgen (tot12%) die dagelijks wordt uitbetaald waardoor je kan compounden (rente over rente)

  1. HI Evelyn,
   Heb het bekeken maar ze liggen flink onder vuur (zoals velen). Ze mogen inmiddels niet meer in de VS opereren. Denk dat de risico’s wat hoger zijn. Dat is geen probleem maar mensen moeten dit wel beseffen.
   Groet,
   Mordechai

 26. Hi Morry, wederom dank voor je duidelijke uitleg over de CBDC en evt alternatieve banken.
  Een aantal ken ik en heb ik ook in gebruik.
  Zoals eerder aan je kenbaar gemaakt blijf ik tevens de Crypto Banq een goed alternatief vinden.
  Mijne inziens echt de moeite waard om het verder te bekijken.

  Groetjes en tot een volgende keer
  Viola

 27. Jazeker, ik waardeer het zeer dat jij deze opties aan jou volgers van de eerste moment, het is altijd praktischer als je meer en veilige opties heb om de rovende overheid te tackelen , en dat ze iets van plan zijn is duidelijk maar het is nog wachten op wanneer en hoe! Daarvoor mijn Dank, Groetjes Ed Coelho.

 28. Hallo Mordechai,
  ik hoor ook goede reacties over de Bunq bank, zeker i.c.m. crypto’s.
  daarnaast hoop ik nog steeds op een snelle oprichting van de Bank die UPF (van Ronald Bernard) wil oprichten. Daar zou deze community een grote bijdrage aan kunnen leveren. Mocht je meer willen weten neem dan contact met me op.

  1. Hi Coen,
   Ik heb Ronald persoonlijk aangeboden hem te helpen zo snel mogelijk de 10.000 certificaathouders te bereiken.
   Dit wel onder de voorwaarde dat ik dan weet hoeveel er nog nodig zijn. Dit wil hij echter geheim houden.
   Daar hield het helaas voor mij op. Ik ben voor 100% transparantie. Ik heb dus geen idee hoever ze ermee zijn.
   Groet,
   Mordechai

 29. Hallo Mordechai,
  dank voor deze interessante informatie. Wat je niet vermeldt of de genoemde banken ook onder het garantiefonds vallen. Ofwel: is je geld veilig als betreffende bank omvalt of ben je dan alles kwijt? Weet jij of weten andere daar iets meer over?

  1. Hi Marike,
   Van de Open Bank weet ik dat zij onder de garantieregeling vallen in Spanje.
   Revolut valt er volgens mij buiten. Dit geldt denk ik ook voor Wise.
   Maar dit kan je vrij snel zelf even nagaan.
   Groet,
   Mordechai

 30. https://app.n26.com
  De online bank N26 heb ik pas. Gevestigd in Duitsland. Je BSN nummer wordt gevraagd bij opening van de rekening. Debetcard wordt toegestuurd. Je maakt saldo over naar een Duitse bank voor op de card. Te gebruiken als pinpas en overboekingen naar rekeningen wereldwijd. Klantenservice. Geen kosten voor de standaard card.

  1. Hi Jan,
   Die variëren. Is ook afhankelijk van wat je wilt dus even zelf opzoeken.
   Glint Pay Service ben ik niet mee bekend.
   Groet,
   Mordechai

 31. Hi Morry,
  OpenBank heb ik gebruikt voor de crowdfunding. Het activeren ging heel lastig omdat mijn tennaamstelling bij de Rabobank mijn titel bevat en bij openbank had ik dat niet gedaan. Hoop gedoe, niet snel gecorrigeerd, onduidelijkheid alom.

  Bovendien staat het doorspect met ESG’s en SDG’s.

  Geen aanrader.

  1. HI Edward,
   Goed dat je dit laat weten. Ik hoor vooral positieve verhalen tot nu toe.
   Voor de lezers die zich afvragen wat ESG en SDG betekent:
   * Environmental, social and governance (ESG) associated opportunities and risks are becoming more and more relevant for financial institutions. Not only do ESG considerations make sense for the environment, sustainable operations are linked with better economic performance.
   * SDG: Sustainable Development Goals

  1. Hi Rob,
   Heb even gekeken. Wat een leuk kanaal!
   Ga zeker meer kijken. Lijkt me wel een idee om dit veel meer te promoten.
   Groet,
   Mordechai

  1. Hi Ron,
   USB zit volgens mij meer in de investeringshoek. Vaak nemen ze pas klanten aan vanaf een bepaald bedrag.
   Zeker de moeite waard om het te onderzoeken denk ik.
   Groet,
   Mordechai

  2. De USB met hoofdkantoren in Basel (BIS) en Zürich staat o.l.v. van gewezen ING-topman, witwasser & crimineel Ralph Hamers (1966). Bankiers staan ver boven de wet, worden nooit vervolgd en banken krijgen soms een – bescheiden – boete voor crimineel gedrag, want roverheden hebben belang, dat grootbanken blijven voortbestaan.

  1. Hi Brian,
   Bunq won a very interesting courtcase against the Nederlandse Bank. They save a lot of money by applying a different control system. Helaas net als de meeste ook lid van de WEF. Maar geen slechte verhalen bekend verder.
   Groet,
   Mordechai

 32. Mordechai, Hoe denk jij over de Triodos bank. Dat is de enige bank die ik gebruik, voor zowel mijn betaalrekening als een klein aandelen pakket. Toen ik 12 jaar geleden weer in Nederland kwam wonen leek dat me een goede, eerlijke bank.
  Ik heb ook nog wat aandelen bij de ASN bank, waarop ik afgelopen jaar flink verlies had.
  Ik hoor graag van je.
  Hartelijke groet,
  Ernestine

  1. Hi Ernestine,
   Er zijn zeer veel mensen financieel benadeeld door het beleid van de Triodos bank. Er loopt nu ook een rechtszaak tegen ze heb ik begrepen. Ik weet er het fijne niet van maar ik hoor niet al teveel goede verhalen. Triodos maakt wel deel uit van de TMNL. DE ASN valt onder de Volksbank. Daar verwijs ik naar in mijn artikel.
   Groet,
   Mordechai

  1. HI Mari,
   Nee, voor mij valt de Blije Bank onder de alternatieve geldsystemen. Ze zouden van start gaan bij 10.000 certificaathouders maar ze willen delen hoeveel certificaathouders er nu zijn of hoeveel er dan nog nodig zijn. Zolang daar geen transparantie over is zou ik het niet aanraden aan mensen.
   Groet,
   Mordechai

 33. Mordechaï, je vergeet N26 te noemen, net als Revolut 100% gratis. Mijn ervaringen met beide rekeningen (sinds enkele maanden) zijn goed. Spreid de risico’s is mijn advies.

 34. Hi Mordechai,

  Ik ben op eigenlijk op zoek naar een manier om geld te stallen buiten de EU. Of in ieder geval in een andere valuta dan de euro. Wellicht Noorse Kronen?

  Is hier wellicht informatie over bekend, hoe dit aan te pakken?

  Groet,
  Leon

   1. Hi Mordechai,
    Bedankt voor de nuttige info! Wat denk je van TAP? Ik heb daar sinds een jaar een rekening, ook creditcard. Ben tot dusver erg tevreden.

 35. Hai, thank you for sharing this!
  Myself I use NEXO, as I understand it is very safe and you get until 12% interest a year… Also if you leave it in eur or dollar. If you have a little ton of money, you can just live from the interest.
  Also I have a NEXO creditcard which gives you 2% cashback on purchases.
  Curious what you think of this.
  Ien

  1. I checked it out and they are undergoing quit some critics online. They are not allowed to operate in the US anymore.
   So it is hard for me to give my opinion about it.

 36. Ik ben nogal praktisch vandaar deze opmerkingen.
  Ik betaal altijd contant, dwz ik pin ongeveer nooit. Dat betekent dat ik af en toe geld vd bank haal. Hoe doe je dat met een bank in het buitenland??
  Op mijn huidige bank krijg ik de automatische inkomsten van AOW en pensioen en worden al mijn automatisch betalingen van alle vaste lasten, abonnementen e.d. betaald. Moeten al die automatische betalingen dan omgezet worden? Ja natuurlijk!? Maar als de buitenlandse bank dan toch niet bevalt??
  Je krijgt dan ook van doen met een ander banknummer. Geeft veel overlast.
  Of is dit overstappen alleen bedoeld voor je spaartegoed/reserve/bezit. Die heb ik al van de bank gehaald. Nu verdampt het, maar dat doet het op de bank ook.
  Dan kan dit hele onderzoek nog bedoeld zijn voor als er geen cash meer gebruikt kan worden, dus als de CBDC volledig functioneert en er alleen nog digi is.
  Zouden AOW en ABP nu al naar een buitenlandse bank willen over maken?? Ook zij staan misschien nu al flink onder controle?

 37. Beste lezers,
  Met Wise oppassen: ben zonder opgaaf van redenen geblokkeerd toen ik een paar keer probeerde 5000 euro van mijn ING rekening naar hen over te maken met de bedoeling om deze in Zwitserse Franken om te zetten. Je kunt met de bank geen persoonlijk contact krijgen. Commentaren lezende van andere gebruikers die zonder opgaaf van redenen geblokkeerd werden, begrijp ik dat ik geluk heb gehad dat mijn geld snel teruggestort werd. Heb hier lering uit getrokken alleen met instanties in zee te gaan die persoonlijk benaderbaar zijn. Wise (vroeger Transferwise) is dat niet.

 38. Hoi mordechai
  Ik heb al jaren de triodos bank. Tot nu toe nooit problemen mee gehad. Ik geen controle.
  Wat ik me al een poos afvraag… Waar is stichting stro in dit hele verhaal, die zijn al 30 jaar bezig met een ander soort geld. Dit draait al jaren in zuid Italië, catalonie en nog veel meer landen.
  Met liefdevolle groet
  Jolanda
  Wees de Glimlach en heb Plezier 🌻

 39. Met Revolut heb ik slechte ervaringen. Een paar maanden geleden kocht ik een vliegticket bij Transavia en betaalde ik met Revolut Ideal. Een Ideal transactie is onherroepelijk, dat hadden ze bij Revolut nog niet helemaal door want mij werd gevraagd om een ‘proof of payment’ ja belachelijk want zij hebben de betaling voor mij gedaan, ze bedoelden vermoedelijk een kopie factuur en ze dreigden dat als ik dat niet zou overleggen ze de betaling niet zouden uitvoeren. Ze begrijpen daar nog niet helemaal hoe Ideal werkt want de betaling was er al door en ik had mijn ticket al. Desondanks maken dit soort achterlijke dingen mij woedend en ik gebruik geen Revolut meer. Het is mijn geld en ik bepaal wat ik daar mee doe. Dat is de mentaliteit die iedereen zou moeten hebben. Als ik contant wil betalen dan bepaal ik dat en niemand anders, ongeacht het bedrag. ING is ook een drama overigens, als je daar zit ga er weg!

 40. Maak al jaren gebruik van Wise. Eenvoudig, goedkoop en snel geld ontvangen en verzenden. Met een paar muisklikken open je heel eenvoudig een rekening in sterke en solide buitenlandse valuta zoals Noorse Kroon of Zwitserse Frank. De wisselkoersen om je zeer kwetsbare euroos om te zetten in buitenlandse valuta zijn bij Wise heel gunstig en de kosten van dit proces zijn te verwaarlozen. https://wise.com/

 41. Even mijn ervaringen met verschillende banken.
  Bij de verkoop van mijn huis in 2021 heb ik het bedrag verdeeld over meerdere bankrekening bij banken die allen een depositiegarantiestelling kennen. In mijn geval ASN bank, Openbank en N26 (Duits en alleen online). Toen ik geld over wilde maken naar Revolut werd er al snel kontakt opgenomen of dat toch echt wel de bedoeling was (overschrijving werd tegengehouden door ASN bank). Op basis van diverse negatieve ervaringen van andere op internet mbt overschrijvingen van grotere bedragen bij Revolut heb ik toen die rekening beëindigd. Vervolgens ben ik geëmigreerd naar Brazilië en gebruik Wise voor het omwisseling van Euro’s naar Reais, omdat zij dit met de gunstigste koers en kosten doen. Nu is de regeling voor Brazilië dat je max R$ 100000 per jaar mag omwisselen. Daar boven worden er vragen gesteld, waar het geld vandaan komt, ed. Dat gebeurde mij in 2022 dus ook bij Wise. Bij Openbank werd telkens heel moeilijk gedaan als ik grote bedragen wilde overboeken, werd zonder uitleg geblokkeerd. Na twee keer heb ik die rekening met veel moeite kunnen beëindigen, dus mijn ervaring met Openbank is een vooral negatieve, met weinig begrip van de support. Wat mij betreft links laten liggen.
  N26 is over het algemeen redelijk tot goed. Oplossen van problemen met een card die niet werkt is nogal problematisch. Nu heb ik die card niet nodig, omdat ik uiteraard ook een Braziliaanse bankrekening heb (en overigens waar ik niets voor betaal, nogal een verschil met NL en EU). Bij N26 kan je gemakkelijk met een virtuele credit card werken, handig voor online bestellen.
  Let trouwens op bij Wise (je krijgt daar een Belgisch rekeningnummer) : deze valt NIET onder het depositogarantie systeem, dus je raakt alles kwijt indien het omvalt. Ik gebruik die rekening niet, ik maak bij Wise altijd vanaf een andere rekening over. Het is maar dat je het weet!

 42. hi,
  ik ben nu al 12 jaar in Spanje, ik heb nog steeds de SNS bank in nederland en moet zeggen dat het een fijne bank is nooit problemen mee gehad en een van de weinige banken die ook niet moeilijk doet omdat ik resident in Spanje ben. hier in Spanje ben ik bij de Sabadell bank om daar te mogen meedoen wilden ze 12 jaar geleden dat ik mijn verzekeringen bij hun afsloot of dat mijn inkomen maandelijks op mijn rekening gestort zou worden , nou mijn inkomen moest er ook op gestort worden dus dat was gauw geregeld. en ik haal regelmatig soms wel twee keer per week heel veel geld uit de automaat, en er in nog nooit iets van gezegd. dus wat mij betreft een prima bank.

 43. dank je Mordechai voor al het werk dat je doet,

  in Antwerpen (Vlaanderen) kan je bij Argenta nu nog tot 1000 euro per maand cash aan het loket bekomen zonder te MOETEN melden waarvoor je het afhaalt …650 euro per week tot max 2.500 euro per maand pinnen…
  ivm Triodos … wat betekent … zij maakt deel uit v TMNL ? waarvan is dat de afkorting ?
  hartelijke groet en bedankt reeds voor h antwoord …

 44. Het valt me op dat mensen die hun bedenkingen bij de Florijn hebben, vaak nog denken vanuit geld als spaarmiddel. Dát is nu juist niet wat de Florijn beoogd te zijn, het is een betaalmiddel. Zo geeft Mordechai aan dat de bewaarfunctie van de ingewisselde euro’s staat te verdampen. Dat risico is natuurlijk zeer beperkt als je bedenkt dat je saldo op je florijnrekening alleen voor betalingen bedoeld is, en niet om daar je spaargeld op te zetten.
  De ingewisselde euro’s in bewaring heeft ook als functie om ondernemingen de mogelijkheid te geven om een te hoog saldo aan (nog onbesteedbare) ontvangen florijnen weer om te kunnen wisselen voor euro, zodat ze wel liquide middelen behouden. Hoe meer deelnemers in het netwerk, hoe minder dat nodig is, overigens.

  1. Hi Rob,
   Dat is een goed punt op individueel niveau. Door voor jou en voor mij.
   Maar indien honderdduizend mensen, voor hun eigen portemonnaie, 250 Florijn kopen dan praten we over 25 mln euro dat binnen wordt gehaald.
   Waarom dat niet in goud en andere waardevolle grondstoffen investeren?
   Dat is meer wat ik bedoel. En begrijp met niet verkeerd. Het is een goede manier om onzichtbaar geld uit te geven maar dat is cash ook nog.

 45. Mordechai,
  Heel erg bedankt voor al deze info!
  Suggestie voor het verhaal boven aan: wil je er een datum bij zetten? Dus bijv. bijgewerkt tot…
  vr. gr.
  Henkie

 46. Ik wil ook van bank veranderen (nu ING, nog geen problemen tot nu toe), maar ik word niet wijs uit wat ik nu moet doen. Is Skrill niet een goede optie? Dat werd mij aangeraden. En kun je daar ook betalingen mee doen en salaris op laten storten? Dat is wat ik nodig heb. Ik heb voor de rest weinig geld over wat ik moet stallen, ben maar een simpele arme ziel wat dat betreft. Het is allemaal zo ingewikkeld en iedereen zegt wat anders. Bedankt alvast.

 47. Het mooie van de OPEN BANK is ook dat je ze kunt bellen…. en er werkelijk een Nederlandssprekend persoon aan de telefoon komt. Die het heel duidelijk uitlegt als je er niet uit komt. Voordeel is ook dat ze er voor 1,95 (eenmalige kosten) er een creditcard bij doen en je van gekke vragen van -onder meer- VISA af bent. En daarboven geven ze een doorgaans hoger rentebedrag op spaargeld.

 48. Wij zijn al een tijd weg bij de Triodos bank. Vanaf de oprichting contact gehad met de oprichters. We hebben de bank zien veranderen van een mooi open initiatief naar een gesloten bureaucratisch bedrijf zonder enige mate van transparantie. Ons natuurbedrijf voor zorg en onderwijs, werkend vanuit hetzelfde gedachtengoed als waaruit de bank is opgericht, viel niet onder hun doelgroep. Wel twee keer een bedrijfstraining mogen verzorgen, maar geen krediet voor ons bedrijf.

   1. Strange… I wanted to open an account with Openbank.es – I’m a resident here in Spain.
    However, I got stuck in a classic Catch 22: I can’t open an account without a Spanish (+34) phone number… and I’m still using my Dutch (+31) number because I can’t get a Spanish one without a local bank account!
    Maybe opening it in the Netherlands makes a difference – I’m going to try that, pretending that I live there (still).

 49. Er is maar een goede bank dat is de slaapbank als de boel ik elkaar klapt werkt het garantie stelsel ook niet meer ik ben bang dat dit de bedoeling is om snel de CBDC in te voeren dan zijn we allemaal digitale slaaf

 50. Is Bunq bank ook een optie? Wordt aangeprezen door een financieel bedrijf dat stelt dat het geld daar -ondanks de overheidsbemoeienis- redelijk makkelijk te storten en over te schrijven is zonder dat er direct over nagevraagd wordt. Klopt dat volgens anderen ook?

  1. Hi Johan,
   De Bunq heeft een rechtszaak tegen de Nederlandse Bank gewonnen. Dat lijkt wel iets te zeggen.
   Verder nog geen ervaringen mee. Misschien anderen?
   Groet,
   Mordechai

 51. Een ander probleem is als je bank omvalt of je rekening wordt (tijdelijk) geblokkeerd kun je niet meer direct bij je geld. Ook een (spaar)rekening gekoppeld aan deze bankrekening kun je niet meer gebruiken om geld naar terug te storten. Het is dus zaak om een 2e rekening aan te houden met wat extra geld, zodat je nooit zonder geld komt. Het deposito stelsel dekt wel de schade maar er gaat wel wat tijd overheen voordat je je geld via dit stelsel terug hebt.

 52. Banken zijn verdienmodellen van het grofste soort. De een wat beter dan de ander. Maar bottomline. Jij creëert waarde die wordt uitbetaald op een bankrekening. Op het moment dat het op je bankafschrift komt is de waarde nul. Dus je bent op dat moment beroofd van de door jou gecreëerde waarde. Want dat bedrag is een fiat bedrag in loze digitale cijfers. Het is het eigendom van de bank voorzover je van waardevol eigendom kunt spreken. Het wordt jou beschikbaar gesteld en daarvoor betaal je opnieuw. Een soort monopoly geld is de Euro. 50 jaar geleden was de gulden nog gedekt door goud. Maar dat is niet meer. Er is zoveel geld wereld wijd bijgedrukt dat de dekking wereldwijd vergaand onvoldoende is. Zolang mensen nog vertrouwen hebben in het spel, draait het, maar een kleine kink is voldoende op dit spel op te blazen. Bovendien die gegarandeerde staatsdekking is ook onzin. Bij de DSB kon dit nog, maar als bijv een ING onderuit gaat is de staat echt niet in staat om die dekking na te komen. Bovendien is die dekking vanuit ons belastinggeld. Dus sigaar uit eigen doos. Als je denkt dat je geld hebt, dan vergis je je. Je kunt nu nog dat geld omzetten in zilver/goud of andere commodity, zodat jij zelf je eigen bank bent. Weet je zeker dat je waarde hebt behouden. Dat kan ook onafhankelijk in externe kluizen worden bewaard.

 53. I wanted to open an account with Openbank.es – I’m a resident here in Spain.
  However, I got stuck in a classic Catch 22: I can’t open an account without a Spanish (+34) phone number… and I’m still using my Dutch (+31) number because I can’t get a Spanish one without a local bank account!

 54. De Muun wallet schijnt de meest eenvoudige bitcoin wallet te zijn
  Je kunt hem downloaden op je smartphone, werkt eenvoudig, wel even doorpakken.
  Die wallet moet je zien als je portemonnee voor betalingen.
  Hiermee distancieer je je van het banksysteem
  Je kan wat bitcoin kopen bij bijv bitonic.nl en deze laten overboeken naar je Muun..
  Je kan dan betalen of in bitcoin of in lightning(klein deel van bic)
  Je kunt ook in fiat betalen,bijv. 5€ en de wallet rekent dat om in lightning
  Is meer iets voor de toekomst, maar als meer en meer mensen dit doen, creeer je je eigen geldsysteem.In diverse landen wordt het al vaak toegepast

 55. Ik ben aardig vermogend en heb een ING rekening en een Credito Agricola rekening in Portugal waar ik woonachtig ben. Helaas ik geloof niet in kleine alternatieve banken. Als het systeem klapt gaan we toch wel met zijn allen. Daarom heb ik het meeste geld omgezet in baksteen en luxe dingen, daar kan ik zelf goed op passen.

 56. We zijn bezig een account te openen bij Wise maar schrikken van de gegevens die je moet opgeven, bijv. wat voor soort inkomen je hebt, hoe hoog je inkomen is. en we zagen al staan dat er misschien een kopie van je inkomstenbron gevraagd kan worden. We zijn nu gestopt met het invoeren, want dit gaat ons te ver. Hebben andere mensen al die gegevens (juist) opgegeven? En vraagt Revolut ook om al deze gegevens?

  Een bank buiten de EU lijkt niet mogelijk omdat je in het land moet wonen of werken. Of heeft iemand een idee?

  1. Hi Marjan,
   Ja, dat blijft een nadeel. Alle banken binnen de Eu en soms ook daarbuiten hebben een plicht dit op te vragen.
   Groet,
   Mordechai

 57. Mijn ervaring met de WISE is teleurstellend.
  Ik heb geen smartphone alleen een simpele mobiel om slechts bij pech te gebruiken.
  Voor de verificatie gebruikte ik mijn fototoestel om foto’s te maken van paspoort en rijbewijs en een selfie met paspoort in de hand.
  Ik vermoed dat als ik deze met een smartphone gemaakt zou hebben dan was de aanvraag volgens mij wel gelukt.Dus Wise bedankt je krijgt mij niet als klant.

 58. Geen idee of hier nog gekeken wordt maar ik plaats toch mijn ervaring, ik moet vooraf ook bekennen dat ik niet alles heb doorgelezen… Here we go…
  Ik heb een Revolut rekening en ik zeg altijd dat het 2 telefoontjes kost om mijn rekening te blokkeren ipv 1tje naar de ING. Het blijft echter een bank met macht over het geld dat niet meer van mij is. Een andere optie die ik benut is de blockchain, Euro’s of Dollars in je eigen wallet. Als ik geld nodig heb stort ik dit via Bitvavo weer het fiat-systeem. Gewoon je eigen bank zijn met een Tangem Wallet (oid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4  +  1  =